Старият Несебър Старият Несебър
Източник и снимка: Община Несебър

Старият Несебър ще привлича туристи от Китай и Америка

Старият град на Несебър е сред шестте обекта, които са подбрани от Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО и Нешънъл Джиографик за участие в проект, чиято цел е чрез създаването на модерна уеб-платформа да привлича туристи в Европа от Китай, Северна и Южна Америка.

Другите исторически ценности, освен единственият български град, които ще бъдат включени, са: храмът на Асклепий в Епидавър, и археологическите останки в Олимп, Гърция, старият град на о. Хвар, Хърватия, археологическия ансамбъл Тарасо в Тарагона, Испания и римският акведукт Пон-дю-Гар, Франция.

Проектът, в който са обхванати тези шест обекта, се изпълнява от Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО, с финансовата подкрепа на Европейската комисия и в партньорство с „Нешънъл Джиографик“. Уникалните места ще бъдат представени по изключително вълнуващ начин на една удобна за използване уеб-платформа, създадена от Нешънъл Джиографик като най-разпознаваемата в световен мащаб марка свързана с пътувания и пътешествия.

В новосъздадена интернет страница ще бъдат представени тематични маршрути, включващи специално подбраните обекти от списъка на културното наследство на ЮНЕСКО с цел тяхното популяризиране в нова, по-различна перспектива. Проектът ще фокусира вниманието на туриста върху четири теми: „Древна Европа“ (Ancient Europe), „Кралска Европа“ (Royal Europe), „Романтична Европа“ (Romantic Europe) и „Европа под земята” (Underground Europe).

Старият Несебър със своите богати археологически останки, е представен в раздел „Древна Европа“ по един автентичен и иновативен начин – дело на медийните експертите от Нешънъл Джиографик и с помощта на информация, селектирана и предоставена от Община Несебър. За улеснение на потребителите уеб-платформата ще бъде лесно достъпна и от мобилни устройства. Очаква се тя да бъде активна през ноември.

Във връзка с този нов проект представители на Община Несебър – Галина Бабева – директор на дирекция „Управление на проекти по европейски фондове и екология“ и Николай Орешков – архитект в общината, взеха участие в уършоп под надслов „Древна Европа“ по проект „Пътувания из обекти на ЕС“ в р. Тарагона, Испания, организиран от ЮНЕСКО със съдействието на „Нешънъл Джиографик“ и Туристическата асоциация на Тарагона. На форума Старинният Несебър бе представен чрез мултимедийна презентация и колаж от рекламни филми.