Старият Несебър Старият Несебър
Снимка: Община НесебърИзточник: БГНЕС

Старини от няколко епохи посрещат туристите в Несебър

Разположен на брега на Черно море, Несебър привлича хиляди туристи всяка година. Освен морската вода и лятното слънце, курортът предлага отлични условия за културен туризъм, предаде репортер на БГНЕС.

Обявен през 1956 г. за архитектурно-исторически резерват, Несебър е сред най-древните градове в Европа, пленяващ въображението със своята над 3000-годишна история, където своята следа са оставили редица култури.

Най-голямата гордост в областта на културно-историческото наследство на града са неговите църкви, което дава основание на редица изследователи да го наричат „енциклопедия“ на християнското строителство.

В Несебър са открити останките на повече от 40 църкви, строени в различни периоди между V и XIX век. Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики, а много от храмовете са добре запазени и до днес.

За периода на 5-вековното турско робство пък е издигнат един единствен храм, който също може да бъде разгледан от посетителите.

„Света Богородица Елеуса“
Най-старата църква е базиликата „Св. Богородица Елеуса“, датирана от V век. Тя е разположена на самия морски бряг в северната част от полуострова и впечатлява със своите размери – 28 метра дължина и 18 метра ширина. Архитектурният ѝ план е на трикорабна базилика с три апсиди и предверие.

„Света София“
От същия период е датирана и църквата „Света София“, наричана още старата митрополия. Тя е запазена почти цяла, което я нарежда сред най-внушителните от всички несебърски църкви. Намира се в центъра на съвременния Несебър. Размерите ѝ са 25 на 22 метра, за градежът ѝ са използвани тухли и камък. Подът ѝ пък бил украсен с мозайки. Църквата има два строителни периода, сегашният си облик придобива през IX век, а храмът става и част от комплекса-резиденция на Несебърския митрополит.

„Свети Йоан Кръстител“
Малък археологически музей е приютила църквата „Св. Йоан Кръстител“, строена през X век. Тя е кръстокуполна, трикорабна и има четири зидани стълба, поддържащи целия купол. В нея има запазени фрагменти от стенописи, датирани от изследователите през XIII век.

„Свети Теодор“ и „Света Параскева“
Двете църкви са изградени в изключително сходен живописен стил. От „Свети Теодор“ са запазени само две фасади, но днес вече е реставрирана, със запазени оригинални елементи от украсата. Малката „Света Параскева“, с размери едва 15 на 6 метра, също впечатлява със своите орнаменти и украса.

„Свети Стефан“
Наричана „Новата митрополия“ и строена през X-XI век, църквата „Св. Стефан“ се намира в близост до пристанището и впечатлява всички със своята живописна украса. Гледжосани керамични фигури и плочки с емайл привличат погледа върху различните архитектурни елементи и компоненти. Вътре има красиви стенописи, датирани от XVI век, а в нея посетители могат да видят т. нар. Владишки трон и дървеният олтар.

„Иисус Христос Пантократор“
В центъра на стария град се издига живописно украсената, внушителна и с изящна архитектура църквата „Иисус Христос Пантократор“ (Вседържител). Строена е през ХІІІ-ХІV век, храмът е добре запазен, но от богатата му вътрешна украса са останали само бледи следи.

„Свети Спас“
През петвековното робство властта в Османската империя позволила изграждането само на една единствена църква в Несебър – „Св. Възнесение Христово“, наричана също „Св. Спас“. Храмът е малък по размери и е издигнат и изографисан в началото на XVII век. Както и други църкви през същия период, едната страна е наполовина вкопана в земята, с малки прозорчета, без купол и без камбанария. Така тя външно по нищо не се отличава от останалите сгради. Вътре обаче стените на храма са изцяло изографисани със стенописи, запазени добре и до днес.