парк в Стара Загора парк в Стара Загора
Снимка: Община Стара загораИзточник: БТА

Стара Загора се очаква да се превърне в нов център на поклонническия туризъм

Стара Загора може да се превърне в нов център на поклонническия туризъм. Край града е парк „Аязмото“, създаден от митрополит Методий Старозагорски „за слава на Бога“, в града е единственият в България Музей на религиите. Това беше посочено на национална конференция на тема „Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие“. Дискусията се проведе в Световния ден на туризма.

Организатор е неправителствената организация „Истината за Стара Загора“ и нейният лидер Янко Янков. Форумът се състоя с подкрепата на Община Стара Загора.

„Насърчаваме инициативата за превръщането на Стара Загора в център на поклонническия туризъм, това разширява възможностите за нови туристи в града и региона“, каза в словото си Милена Желева, зам.-кмет на община Стара Загора.

В разискванията участваха проф.д.н. Евгений Сачев – преподавател в Тракийския университет, доц. д-р Георги Калагларски, ръководител на магистърски програми във ВСУ „Черноризец Храбър“ и Висше училище по телекомуникации и пощи, проф. д.н. Владя Борисова – директор на Център за иновации и интелектуална собственост, проф. д.н. Павел Димов от Тракийския университет, Петър Вълков, член на УС на Съюза на екскурзоводите в България – София, Елисавета Зангилми – международен експерт с дългогодишна професионална практика в Бразилия, Асен Боянов – експерт в националния и международния туризъм от Свищов. На конференцията присъстваха и свещеници от Стара Загора, както и ръководителят на Културно-информационния център д-р отец Йордан Карагеоргиев.

Сериозен проблем пред туризма днес посочи Петър Вълков. По думите му през последните две години броят екскурзоводите от 826 е спаднал на 182, не достигат и шофьори за туристическите автобуси.

В края на конференцията проф. Евгений Сачев подари на Музея на религиите ново, позлатено издание на Библията и кутия с ценни артефакти.