Солницата Солницата
Снимка: Исторически музей ПровадияИзточник: БНР

Солницата в Провадия ще приема туристи за безплатни посещения от 8 август

Провадия-Солницата ще приема туристи за безплатни посещения от 8 август до края на месец септември, съобщават от екипа, водещ археологическите проучвания.

„Заповядайте от понеделник до петък, от 9:00 до 13:00 ч., с изключение на дните, в които вали дъжд. Входът е от юг, откъм паркинга“, приканват от Солницата.

Обиколката на праисторическия солодобивен и градски център ще започва на всеки кръгъл час – съответно в 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 и 13:00 ч. Максималният допустим брой на посетителите в една група е 15 души.

„За да се избегне чакането, за ваше и наше улеснение ви препоръчваме да направите предварителна заявка за конкретен ден и час чрез съобщение на нашата фейсбук страница или на телефон 0888 784348. Може да ни посетите и в събота, но само с предварителна заявка, направена чрез съобщение на нашата фейсбук страница или на посочения телефон, най-късно до 12:00 ч. в петък. Молим всички наши гости да имат предвид, че идват на археологически обект по време на активна проучвателска дейност там. Необходимо е да се движат в компактна група, без да се отклоняват от маршрута, по който ги води екскурзовода. Пушенето и храненето по време на посещението са нежелани. Посещението е безплатно.“, споделят организаторите.

Дългогодишните проучвания на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата показват, че в продължение на близо хиляда години производството на сол тук е непрекъснат и постепенно усъвършенстван процес. Първоначално той е ставал вътре в жилищата, но в края на VI хил. пр. Хр. производството е изнесено в постепенно оформил се производствен комплекс до силен солен извор, намиращ се край селището. Съоръженията, както и керамичните съдовете, в които е изваряван разсолът, постепенно са модифицирани с цел увеличаване на капацитета им и съответно – увеличаване на количеството произведена сол. Около средата на V хил. пр. Хр. производството на сол край Провадия достига промишлени за епохата количества – при едно зареждане на съоръженията, функционирали по това време, са произвеждани до 5 тона твърда сол!

Сега намираме тези големи производствени ями почти плътно запълнени с фрагменти от големи керамични съдове, използвани за изваряване на разсол през втората половина на V хил. пр. Хр. Заедно с тях, в съоръженията откриваме и сравнително голям брой фрагменти от специфично оформени малки съдове, наподобяващи стилизирана птица. Те имат хоризонтално издължено тяло с приблизително елипсовидно устие. Отпред под устието е оформен цилиндричен чучур, а срещуположната задна част на съда е слабо заострена или заоблена, оформяща кръгла или конична издатина. Размерите на тези съдове варират в много широки граници – от дължина на устието около 4 см и височина на съда – 2 см до дължина на устието 20 см и височина на съда около 12 – 15 см, съобщават от Солницата в Провадия.

Голямото количество цели и фрагментирани орнитоморфни съдове, открити при проучването на производствения комплекс показва, че те също са имали съществена роля в производството на суха сол, но проблемът за конкретната им функция остава отворен.