Източник и кадър: БНТ

Собственици на заведения искат да отворят на 4-ти февруари

Ресторантьорите се отказаха да отварят протестно от днес, причината е, че ако го направят, ще носят наказателна отговорност за нарушаване на мерките.

87% от членовете на Сдружение на заведенията в България са заявили, че са против такова протестно отваряне, заяви в „Денят започва“ по БНТ Евгени Зумпалов на 1 февруари 2021 г. Втората причина да се откажат е, че нарушението на забраната носи освен парична санкция и наказателна отговорност до 5 години.

„Те осъзнават своята отговорност, но не подкрепят решенията на Националния оперативен щаб. Това са две коренно различни неща“, подчерта Зумпалов и отбеляза, че от щаба дават решения, които всеки път са различни.

„Миналата седмица министър-председателят реално в ефир ни даде възможност да избираме – дали да отворим на 1 февруари под угрозата отново да бъдем затворени и да има трудности с обезщетенията или да отворим на 1 март“, припомни той.

На протеста пред Министерски съвет членовете на сдружението поискаха отваряне на 1 февруари. Сега разчитат да отворят на 4 февруари, в петък са изпратили писмо, очакват отговор.

„Но най-важното в тази ситуация е да имаме отговор кога отваряме и кога затваряме, при какви бройки“, подчерта Евгени Зумпалов.

И припомни непоследователните решения за затварянето на заведенията.

„Ние не искаме да са затворени моловете и фитнесите, нашето искане беше да се отвори всичко, след като нашите резултати са добри и бройките са малки“, заяви Зумпалов.

Не ги устройва поетапно отваряне.

От Сдружението осъждат остро колегите си, които работят нелегално.

„Държавата не си е на мястото. Ако си беше на мястото, нямаше да дискриминира една част от своите граждани, като им обяснява, че те трябва да фалират, за да пазят здравето на всички останали“, заяви Евгени Зумпалов.

Той коментира икономическите мерки за подпомагане: „За бизнеса чакаме едни 20% за два месеца, нощните заведения не работят реално една година“.

„Не става дума някой да е бил в сивия сектор, ние твърдим, че нашият бранш е най-белият в държавата и го доказахме онзи ден на площада – толкова усмихнат, позитивен и спокоен протест не е имало от 90-а година. Всички са декларирали това, което законът им позволява. Нашият бранш е най-светлият, защото в него няма държавни субсидии, няма обществени поръчки, няма европейски програми, няма корупционни схеми“.

С министър Деница Сачева работят добре и е направила така, че прословутите 24 лв. да стигнат до тях.

Вижте целия разговор: