езерото Блед, Словения езерото Блед, Словения
Снимка: Mike NortonИзточник: агенция Фокус

Словения отчита рекорди в туризма през 2018 г.

Според предварителни данни 2018 г. обещава да бъде рекордна за словенския туризъм с регистрирани 5,8 млн. пристигнали туристи и 15,3 млн. нощувки, което представлява 12 % от БВП на страната, съобщи словенската Slovenian Press Agency (STA).

Агенцията цитира министъра на икономиката Здравко Почивалшек, който в коментар на данните на статистиката заявява, че е „изключително доволен от постигнатия резултат, въпреки че екипът на ведомството тайно го е очаквал“.

Само през последния месец на 2018 г. в хотелите и в останалите туристически обекти са били регистрирани 315 000 посещения с 842 000 нощувки, съобщава агенция Фокус.

Повече от 2/3 от нощувките са били на чуждестранни туристи, сред които 27 % италианци, по 10 % австрийци и хървати.

По данни на Словенската туристическа организация (STO) чуждестранните туристи в Словения са били над 4 млн. души и са реализирали над 10 млн. туристи. Президентът на организацията Мая Пак смята, че през настоящата година страната може да постигне още по-добри резултати като засили дейността си в сферата на дигиталния маркетинг с акцент върху туристическите пазари с по-голяма покупателна способност и с по-добро презентиране на специфичните за Словения планински и морски преживявания.