маска за лице маска за лице
Снимка: ByrevИзточник: МВнР

Словакия изисква отрицателен тест за Ковид-19 от българите

Нови мерки за влизане на български граждани в Словашката република са валидни от 6 юли 2020 г.

Всички български граждани, пътуващи от България и влизащи на територията на Словашката република се задължават да бъдат изолирани в домашна среда, докато не получат отрицателен резултат от RT-PCR тест за COVID -19. Същото важи и за нашите сънародници, които не пристигат в Словакия от България, но през последните 14 дни са посетили страна, която не фигурира в приложения към това съобщение списък със сигурни страни.

Според новите мерки, лицето е длъжно да направи теста не по-рано от 5-ия ден от пристигането му. Лицата, които живеят с такова лице в едно и също домакинство, също са задължени да останат в домашна изолация. За децата под 3 години не се изисква да се подлагат на лабораторна диагностика за COVID-19, освен ако съответният регионален орган по обществено здраве или личният лекар не решат, че е необходимо да им се направи тест. За децата под 3 години, които не са развили остро респираторно заболяване, задължението за изолация в домашна среда приключва с прекратяването на задължението за изолация за лицата, живеещи с тях в едно и също домакинство.

Обръщаме ви специално внимание на факта, че Службата за обществено здраве на Словашката република, в сътрудничество с полицията, ще следи за спазването на изпълнението на карантинните мерки. Неспазването на задълженията, може да доведе до глоба, а в случай на сериозно нарушение, чужденец може да бъде експулсиран административно от Словакия с възможност за налагане на забрана за влизане страната.

Пълният обем на мерките при влизане в Словакия може да откриете в прикачения към съобщението файл „Мерки-Словашка република“.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229