туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: МТИзточник: БТА

След Солун и Серес очаква българските изложители през септември

Заместник-председателят на Търговската камара в Серес Томас Тенекедзис отправи покана към българските предприемачи да посетят изложението в крайграничния гръцки град. Тенекедзис участва в Солунски международен панаир, на който България е почетна страна тази година.

Серес, който е голям панаирен град още от Средните векове, е едва на около 30 км от границата с България. Тамошното изложение, което също е международно, тази година ще се проведе между 20 и 24 септември.

На него се очакват около 100 гръцки фирми. Миналата година на първия ден от изложението в рамките на проект за трансгранично сътрудничество са участвали и около 20 компании от България. Също така през зимата фирми от Серес са имали възможност да представят продуктите си в Благоевград.

Тенекедзис покани, в разговор с БТА, българските бизнесмени да дойдат и тази година на изложението, където ще има и фестивал на хранителните продукти, както и съпътстваща програма с концерти.

На 87-ия Солунски международен панаир префектура Серес е представена от 11 компании в областта на търговията и услугите. Някои от тях са дошли с намерението да влязат в контакт с бизнесмени от България, която е почетна страна на тазгодишното издание на Солунския панаир, заяви Тенекедзис.

Той каза, че от района на Серес към България се изнасят предимно хранителни и селскостопански стоки, докато обратно от България влизат различни стоки като алуминиеви изделия, стомана, торове, както и земеделска продукция на цени, по-ниски, отколкото съответните продукти в Гърция.

Бизнесменът от Серес обаче сподели, че през лятото има много сериозен проблем с преминаването на границата, защото много туристи от Балканите, предимно от България и от Румъния, пътуват за Гърция, поради което транспортът на голям брой фирми, както гръцки, така и български, е изправен пред продължителни забавяния на границата. Понякога през уикенда се случва камионите да престояват по 7-8 часа.

„Сигнализирали сме за този проблем, но има съкращения на персонала (на граничния пункт), служителите са малко. Поискахме да се определи отделна лента за товарния транспорт, който да не чака на една опашка с туристите, защото мнозина транспортират и нетрайни продукти, но, както ви казах, проблемът, поне от гръцка страна, е недостигът на персонал“, каза Тенекедзис.

В отговор на въпрос той изрази надежда проблемът да се разреши след влизането на България в Шенгенското пространство, но настоя да бъдат взети спешни мерки за подобряване на ситуацията и то в полза на законния бизнес.