Велинград копка д-р Костадин Коев, кмет на Велинград
Източник и снимка: община Велинград

След повече от 30 години Велинград ще има нов център

С питка и мед, благословия и разбита бутилка шампанско от кмета д-р Костадин Коев, бе направена първата копка на мащабния ремонт по преобразяването на центъра на Велинград.

Проектът „Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реконструкция на уличната мрежа в гр. Велинград” е на стойност 4 812 941 лв. Малко над 4 млн. са финансирани от Европейски фонд за регионално развитие, а останалите 721 941 лв. са от национално съфинансиране.

От община Велинград припомнят, че предишният ремонт започна на 12 юни 1985 г. и завърши на 30 юни 1988 г.

Д-р Костадин Коев сподели, че първата част от ремонтите дейности включва подмяна на ВиК съоръженията и цялата подземна инфраструктура по бул. “Съединение” от пресечката с ул. “Юндола” до Горско стопанство “Алабак” и от фонтаните до старата сграда на Общината. Проектът включва още изграждане на зона за обществен отдих около складовете на Централния пазар и реконструкция и рехабилитация на улиците „Георги Кирков”, „Милеви скали” и „Христо Смирненски”.

„Целта на този проект е да създаде нова визия и качествена промяна на цялостния облик на Централната градска част и да подобри физическата среда в града, чрез ремонти на улици, тротоари и пешеходни зони”, каза д-р Коев и допълни:” Искаме да повишим привлекателността и атрактивността на града ни както за жителите, така и за инвеститорите, гостите и туристите.” За честването на двете големи събития – 10 години СПА столица на Балканите и 70 години от създаването на Велинград, които ще се състоят на 1-ви и 2-ри септември, ще посрещнем гостите в напълно обновения център на града, каза още д-р Коев.

Срокът, в който новата визия на централната градска част трябва да бъде завършена е 90 дни.