Аликанте, Испания Аликанте, Испания
Източник: Actualno.com

Ще загуби ли Испания летния туристически сезон?

Чуждестранните туристи постепенно ще започнат да се връщат в Испания най-рано през септември, а през лятото в страната ще има само вътрешен туризъм, каза Пабло Диас, професор по икономика и предприемачество в Отворения университет в Каталуния, цитиран от Actualno.com.

Диас смята, че испанското правителство няма план да спаси туристическия сектор като такъв. „Планът е да се спаси само онова, което е възможно. Да се направи поне нещо, което да подкрепи вътрешния туризъм, така че секторът просто да оцелее, и след това трябва да помислим как да възстановим международния туризъм“, каза експертът.

Според него идните месеци за туристическия сектор ще бъдат „бедствие“: има много по-малко вътрешно търсене отколкото предлагане. „Това ще бъде завръщане към 70-те години на миналия век, когато в страната имаше предимно семеен туризъм. Освен това хората ще пътуват с личен транспорт“, казва експертът.

Летният туристически сезон през тази година според Диас е „практически загубен“. Границите за чуждестранни туристи ще започнат да се отварят постепенно – първо в Европа. И на първо място за гражданите на онези страни, в които епидемията коронавирус се развива приблизително по едно и също време и в същата степен, както в Испания. Става въпрос преди всичко за италианците и французите.