Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова
Източник и снимка: Нова телевизия

Ще повлияе ли забраната за шум на открито на туризма

Строги забрани за генериране на шум и солени глоби за нарушителите предвиждат приетите през тази седмица на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда. Текстовете бяха окончателно приети близо година след първото гласуване в пленарната зала.

Новите глоби бяха инициирани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието. „Предложението създаде много шум поради характера на неговото представяне. По принцип намирам за добра идеята да бъдат ограничени правилата, които се отнасят до комфорта на гражданите и това да се чувстваме по-спокойни в следобедните и късните часове. Но според нас е необходимо ясно регулиране на туристическите зони, в които правилата имат различна специфика спрямо останалите населени места”, коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова в ефира на Нова телевизия на 23 юни 2019 г.

„Тези туристи и гости на България, както и българските граждани, които търсят спокойствие и семейна атмосфера, могат да го намерят и ще продължават да го намират в курорта „Албена”, в курорта „Златни пясъци” и във всички затворени комплекси. А тези, които очакват повече шум и летни нощи навън, могат да отседнат в курорта „Слънчев бряг”, каза още тя.

Според нея „Слънчев бряг“ няма как да се превърне в семеен курорт. „Това е едно място, на което младите хора могат да се забавляват. Въпреки това там наистина има различни възможности за развитие. Например, бихме подкрепили държавата при изграждане на конгресен център, който да бъде активен извън летните месеци”, коментира Карастоянова.