Черно море Черно море
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНР

Ще има ли руски туристи през летния сезон

Ще има ли руски туристи през летния сезон? Отговорът на този въпрос продължава да бъде неясен, след като руският премиер Михаил Мишустин посъветва сънародниците си да се въздържат от пътувания в чужбина през това лято.

Подготвя ли се България да посреща руски туристи? Кога най-рано можем да очакваме първите полети към България?

Туроператорите у нас, които работят с руския пазар, са в постоянно очакване на повече информация кога ще започнат първите пътувания към България. Не само това – около 300 хиляди руснаци имат собственост у нас и независимо че не са клиенти в хотелите, оставят доста средства в икономиката като ползватели на различни услуги.

Галин Георгиев, управител на един от големите туроператори, които водят руски туристи у нас, заяви:

„Няма хоризонт за отваряне на руските граници и е трудно да се прогнозира кога ще дойдат туристите от Русия. Трябва да изчакаме юни, за да видим индикации дали до края на лятото ще отворят границите… Първи ще бъдат собствениците на жилища у нас“.

По отношение на руския пазар разговори се водят на ниво министри и на ниво туроператори, посочи в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм ресорният министър Николина Ангелкова.

„Страната има готовност, когато обстановката в Русия го позволява, да се възстановят пътуванията. Много е сложна и динамична обстановката в момента. Дори и ние да имаме готовност, зависи другата страна как ще направи своята организация“, посочи още Ангелкова. Тя отговори на въпроса на председателя на комисията Петър Кънев: „Руският пазар е изключително важен за нас, там сме в непрекъсната координация. Зависи от решението им кога ще отворят границите си. В момента е ключова част от нашата работа – организиран туризъм“.

Майа Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите в Русия, цитирана от БНР на 2 юни 2020 г.: „Засега не се променя нищо за руските туроператори, защото нямаме предложения за пътувания в чужбина през дадения период и през юни със сигурност няма да се появят. Нямаме преки авиовръзки. Много страни все още не са се отворили. Засега и Русия не обявява кога ще отвори границите си. Изявлението на министър-председателя създава усещането, че вероятно няма да бъдат възстановени скоро преките транспортни връзки с чужбина“.

Можем ли все пак да се надяваме, че през лятото границите ще се отворят, самолетите ще полетят и в България ще отидат руски туристи?

Можем да се надяваме, разбира се. Нашите анализатори, например, наблюдават опита на други страни, включително европейски, опита на Китай. Разбираме, че доколкото Русия е много голяма и възстановяването на движението вътре в страната ще отнеме достатъчно дълго време, най-вероятно ще стигнем до пътувания в чужбина не по-рано от есента. Надяваме се това да стане поне през септември.

Как стои въпросът с ранните записвания за България?

По наши данни няколко десетки хиляди руснаци имат резервации за летни почивки в България. Тези хора чакат да се реши какво ще стане с техните пътувания. Или трябва да им бъдат върнати парите, или ще могат да пътуват по-късно. Кога точно – тази година или може би следващата, това е големият въпрос в момента. Засега няма ясен отговор нито за туристите, нито за туристическата индустрия.

Как оценявате мерките, които се обсъждат в момента в България за привличането на руските туристи?

Наскоро имаше уебинар на Асоциацията на туроператорите в Русия с чуждестранните туристически представителства. Едно от най-ярките и интересни участия беше на представителя на Министерството на туризма на България Катя Жекова. Бизнесът го оцени, получихме много отзиви. Ясно беше показан големият интерес на България към руските туристи и готовността ѝ да се отвори за тях в тези трудни условия. Смятаме, че това са едни от най-ясните и последователни мерки, за да могат туристите да се чувстват сигурни. Най-важното сега е да бъдат възобновени полетите, за да могат нашите граждани да се възползват от тези мерки.

Разговаряхме с Вас по време на Московското международно туристическо изложение през март миналата година. Тогава казахте, че България трябва да подготви за руския пазар изцяло нов продукт и да не разчита на спомените от съветско време. Появи ли се вече този продукт?

Все още не. Правят се опити за представяне на България като лечебно-оздравителна, балнео и СПА дестинация. Темата ще бъде много актуална в поствирусния период. Конкуренцията на руския пазар в този сегмент обаче е много силна. Най-големият конкурент на България са самите руски курорти. България вече се позиционира с този балнеоложки продукт и мисля, че интересът към подобни предложения сега ще бъде по-голям, отколкото миналата година. Традиционно България се възприема като страна за хубава, спокойна и сигурна семейна почивка, за детски лагери, място с вкусна и здравословна храна и с дружелюбно население. Всичко това е много важно за руските туристи и за руския пазар. За да се промени имиджът на България като място, където можеш да отидеш с младежка компания, да наемеш автомобил и да обиколиш невероятно красивите места, да преживееш някакво приключение или да се лекуваш, трябва да се работи не само един сезон. Ще са необходими 3-4 години планомерна работа, за да се появят у потребителите нови представи и нова мотивация за пътуване в България. За целта, разбира се, са необходими средства, много голямо желание и креативност. Мисля, че всичко това е налице в България.

С какви проблеми се сблъсквате в България? От какво най-често се оплакват руските туристи?

Има много проблеми. Скъпо е. Местната валута е свързана с еврото, а еврото в момента в Русия е много скъпо. На места цената не отговаря на качеството на обслужване. Макар че се полагат определени усилия, оплакванията от обслужването са много. Редовно се срещаме в посолството и туроператорите постоянно повтарят това. Достатъчно често има случаи, когато децата прекарват цяла нощ на летището, за да заминат с ранен полет за някакъв лагер. Щеше да има интерес и към зимните почивки в България, ако цените на полетите не бяха неадекватно високи. Няма абсолютно никаква подкрепа за бизнеса. Много пъти сме говорили, но засега нищо не се прави. България е в силно конкурентна среда на руския пазар. Всички средиземноморски страни са конкуренти на България. Туристическият поток там расте, а в България намалява през последните години. Именно заради несъответствието цена-качество. Нашите чуждестранни партньори задържаха цените, осъзнавайки, че еврото поскъпва и че руският пазар е важен, а в България цената се увеличаваше. Има върху какво да се работи, но все пак България си остава сред 10-те най-посещавани страни на руския пазар.

Може ли допълнително да се облекчи процедурата за издаване на туристически визи?

Всъщност българското консулство е едно от най-адекватните. Срещат се с бизнеса, разговарят, измислят начини за бързото и лесно издаване на визи в съответствие с изискванията на Евросъюза. Най-добре би било изобщо да няма визи, но трябва да гледаме реално на нещата. Визите за деца станаха безплатни. Не зная какво още може да се направи. България да влезе най-накрая в Шенген! Ако говорим за промени, то трябва да изискваме това, което е реално и се вписва в законодателната база. Не е възможно да се отменят визите, не е възможно да станат безплатни, защото това противоречи на изискванията на Евросъюза. Какъв е смисълът да говорим за това. Нямаме прецедент, а България като държава има своите интереси. Ако по правилата на Евросъюза може да се направи нещо като кипърската про-виза, то би било направо супер.