Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова
Източник и снимка: БНТ

Ще има ли консенсус между институциите и туристическия бизнес

Къде отиват туристите? За трудностите, пред които е изправен туристическия бизнес у нас, разказва д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, в предаването „Още от деня“ по БНТ на 5 юни 2019 г.

Д-р Карастоянова коментира предстоящите промени в Закона за българското Черноморие, които са доста оспорвани и тревожат работещите в туристическия сектор. Тя обясни, че промените са били подготвени от работна група с представители на Министерството на туризма и представители на Националния борд по туризъм .

Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм: „След като едно предложение постигне необходимия консенсус между Министерството на туризма и бизнеса и влезе в Народното събрание, има възможност между първо и второ четене да се правят промени, които в конкретния случай имат и партиен, и спекулативен, и конюктурен характер, в никакъв случай не отразяват консенсусната позиция от страна на бизнеса, която в периода от време на подготовката беше постигната.“

Според нея туристическият бизнес иска предвидимост и последователност в законодателството и в работата с държавните институции. Карастоянова определи Министерството на туризма като естествен съюзник на бизнеса и похвали работата на министъра за добрата работна среда за решаването на проблемите. В същото време тя подчерта наличието на голям брой интереси, често противостоящи си. Винаги обаче има различни гледни точки и критерии, с които да търсим отговорите, не бива да обявяваме „мораториум върху новите проекти“, заради голямата леглова база, смята Карастоянова. тя се обяви за по-високи критерии и изисквания, включително към екосъбразността на материалите, с които се строи, и към визията на сградите.