плаж на Златни пясъци плаж на Златни пясъци
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНТ

Ще има ли достатъчно спасители по морето в сезона Лято 2018?

Над 4500 спасители за море и открити водни площи и около 10 000 спасители за басейни са обучени през последните десет години, заяви Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на Българския червен кръст при откриването на традиционната Седмица на водното спасяване. Той добави, че за морските плажове у нас са необходими 1300 спасители. Проблем не е липсата на водни спасители, а липсата на добри условия на труд, изтъкна Налбантов.

Средно годишно между 120 и 130 човека загиват при водни инциденти у нас, като от тях на възраст под 17 години са между 10 и 15. Водният травматизъм е на второ място след този по пътищата.

106 души са загиналите през 2017 година, а спасените са 3651. Най-уязвимата група са децата, но най-голям брой жертви – около две трети, са предимно мъже между 50- и 60-годишна възраст, посочи Антон Налбантов.

Той уточни, че в тази възрастова група често причината не е механично удавяне, а инфаркт или инсулт след употреба на алкохол, излагане на слънце и внезапно потапяне в хладна вода.

Значително е намалял броят на децата, загинали при водни инциденти. От БЧК отдават това на превантивната работа и обученията, които се провеждат във все повече училища и детски градини.

Повечето инциденти са в неохраняеми водоеми и по Дунав.

Затова спасителите призовават в началото на всеки сезон да посещаваме охраняеми плажове.