х-л Шератон, Тирана, Албания х-л Шератон, Тирана, Албания
Снимка: spaztacularИзточник: агенция Фокус

Шератон се изтегля от Албания

Албания остава без петзвезден хотел.

Организацията на албанските туроператори и туристически агенции (АТОА) съобщи, че от 1 януари 2018 г. 5-звездната хотелска верига Шератон се изтегля от страната, предава скопската телевизия Сител, цитирана от агенция Фокус.

Представителите на бранша са категорични, че това е едно от най-негативните събития за албанския туризъм за последните 20 г.

От веригата Шератон все още няма официално изявление, с което да бъдат обяснени причините за взетото решение, но от АТОА са убедени, че то е свързано с грешната политика на управляващите в областта на туризма, предава радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“ на 7 януари 2018 г.

Правителството в Тирана е длъжно да предприеме стъпки, за да задържи и малкото вериги, които са открили хотели на територията на Албания. Това обаче не се случва – липсата на професионализъм, на стандарти и на адекватни регламенти са основните фактори, които не само държат настрана чуждестранните хотелиери, но и водят до изтеглянето на онези, които вече са стартирали бизнес в балканската държава, убедени са от АТОА.

Телевизията припомня, че Шератон бе открит в Тирана през 2003 г. и стана първият петзвезден хотел на територията на Албания. С изтеглянето на веригата от страната Албания губи бранд, който е един от най- разпознаваемите в света, що се отнася до хотелиерство и туризъм.