маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: Радио Китай за чужбина

Шанхай представи план за действие в подкрепа на онлайн икономиката

На 13 април 2020 г. шанхайските власти оповестиха актуализиран план за действие в подкрепа на дигиталната икономика, която получи силен тласък в условията на настоящата епидемия от COVID-19.

Той предвижда до 2022 г. града да се превърне в дом на над 100 иновативни компании в сферата на онлайн икономиката и да се реализират повече от 100 сценария за прилагането ѝ. Планът се фокусира върху 12 ключови области, включително изцяло роботизирани фабрики, индустриален Интернет, дистанционна работа, онлайн финанси, развлечения и изложби, както и безконтактни доставки. Предвижда се изграждането на над 100 роботизирани фабрики, производствени линии и работилници в Шанхай и установяването на 20 платформи за индустриален Интернет с национално влияние.

Шанхайските власти ще работят за насърчаване сектора на безконтактните доставки в сектори като продажби на дребно, медицински услуги и ресторантьорство, както и прилагането на дистанционни консултации и операции, чрез технологиите на 5G и изкуствения интелект.

У Дзинчън, директор на Шанхайската общинска служба по икономика и информационни технологии, казва, че изненадващата епидемия от COVID-19 е разрушила досегашния модел на производство и начин на живот, и в нея новата онлайн икономика показва завидна жизненост. В момента в Шанхай са започнали работа 11 онлайн болници, предлагащи 14 000 услуги за диагностициране и лечение, и от началото на епидемията са издали над 4300 рецепти.

„Планът за действие има за цел да консолидира и насърчи добрите практики, които се появиха по време на епидемията и да даде нов тласък на икономическото развитие“, посочва У Дзинчън.