х-л Majestic, Слънчев Бряг х-л Majestic, Слънчев Бряг
Снимка: Галакси Инвестмънт ГрупИзточник: bTV

Сезонът на Слънчев бряг започна със замерване на шума

Сезонът на плажните партита в Слънчев бряг беше открит снощи, но без присъствието на Валери Симеонов. Вицепремиерът беше обещал да присъства на големите събития в началото на сезона, за да замери шума, но така и не дойда.

Въпреки това инспектори от Регионалната здравна инспекция влязоха да замерят шума, съобщи bTV.

Децибел метърът показа данни между 80 и 90 децибела при допустими 85. Инспекторите измериха и фоновия шум. Оказа се, че и морето е много шумно – цели 62 децибела при позволени 65.

При измерването на фона трябваше да бъде спряна музиката в клуба, като гостите първо помислили, че спирането на музиката е част от програмата.

В плажното заведение бяха подготвени – наели са частна лаборатория за замерва шума.

„В началото на всеки сезон се правят такива резонни измервания, които са задължителни за всяко едно заведение. Появиха се и лицензирани лаборатории, които правят тези замервания”, поясни Димитър Москоянев. В продължение на месец и половина са работили, за да постигнат тези резултати.

„Поръчахме от Съединените щати специален винил, който се води „шумова бариера”. Тя не допуска да излиза шума и сваля звука с около 30 децибела, което е в рамките на нормалното да бъде на входа на заведението”, поясни Веселин Борисов, управител на плажна дискотека.

Резултатите за шума на здравната инспекция трябва да бъдат изчислени по специални формули и едва тогава ще се произнесат дали са в нормите на здравословния шум.