Регионален етнографски музей – Пловдив Регионален етнографски музей – Пловдив
Източник и снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Седмица на занаятите в Пловдив

През 2017 година Регионален етнографски музей – Пловдив празнува своя 100-годишен юбилей.

Последното десетилетие „Седмицата на занаятите“, провеждана в двора на музея, стана традиционно за нас и посетителите ни събитие. Вие сте хората, които го правят възможно, цветно и неповторимо. Регионален етнографски музей – Пловдив кани отново всички на празника, а всеки идвал тук, знае, че и делниците ни са изпълнени със смях, глъчка, танц и веселба.

Срещата на занаятчии от цялата страна традиционно е в последната седмица на месец юни 2017 г. в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив от 26 юни до 2 юли.

В двора на музея ще се съберат – дърворезбари, иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, грънчари, кошничари, дървостругари, майстори на музикални инструменти, плетене на колани на кори, плъсти, кукли, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др. В духа на добрата традиция през цялата седмица ще има демонстрации на различните занаяти. Тази година гост ще бъде и майстор-грънчар от гр. Зайчар (Сърбия).

Много от занаятчиите с годините се превърнаха в наши приятели, чувстват се част от кръга съмишленици на музея, защото при нас всичко се прави с мерак, с душа и сърце.

Гостите на музея могат да усетят магията сами да изработят нещо под вещия поглед на майстора, защото всяко изделие си има собствено очарование.

Туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и още по-ценно да закупят нещо, на чието сътворение са били свидетели. А за участниците остава майсторската вечер (петък – ден на майстора), с много изненади от наша страна.

Желаещите могат да се потопят в духа на миналото всеки ден от 9.00 до 19.00 часа в двора на музея.

Подробности можете да научите в уебсайта на Регионален етнографски музей – Пловдив: ethnograph.info.