лифт на Боровец лифт на Боровец
Снимка: информационен център БороспортИзточник: samokov365.com

Седалковият лифт на Боровец „Мартинови бараки” става шестместен

След предстояща реконструкция седалковата въжена линия „Мартинови бараки” в к.к. Боровец ще повиши капацитета си от четири на шест места. Това стана ясно на мартенското заседание на ОбС-Самоков, на което съветниците дадоха съгласието си и допуснаха изработването на ПУП по искане на „Бороспорт” АД. Реконструкцията на съоръжението се налага не защото съществуващата линия е негодна за използване, а с оглед повишаване на сигурността, капацитета и комфорта на туристите, обясниха от фирмата-концесионер. Уверенията са, че обновената въжена линия ще остане в границите на трасето, а стълбовете /общо 10 на брой/ няма да се увеличават.

Реконструкцията на седалковата въжена линия „Мартинови бараки” ще се състои в подмяната на класическия принцип с принцип на задвижване „DirectDrive“, патент на Лайтнер. Началникът на лифтовото стопанство – Александър Вуков коментира, че директното задвижване, при което няма редуктор позволява изключително безшумна работа на лифта. Очаква се да намалее многократно и използването на моторни масла. Ски зона „Ситняково”, в обхвата на която се намира и въжената линия ,,Мартинови бараки‘‘ е любимо място за начинаещи скиори, най-вече семействата с малки деца. Лифтът ще бъде с революционно нови предпазни механизми – персонална степенка за всеки турист, която да не позволява и възпрепятства случайно изхлузване по време на движение и това да гарантира сигурността и комфорта на най-малките посетители.

Новият облик на въжената линия ще я направи по-сигурна, по-бърза, лека, комфортна, екологична, елегантна и допринесе за модерния облик на курорта. „Трасето няма да се променя, нито да се режат дървета” – заяви на свой ред Георги Кочов. По време на дискусията стана ясно, че земята е общинска. В тази връзка общинските съветници се поинтересуваха дали дружеството плаща наем. От отговора стана ясно, че е учреден строеж с право на ползване, което не предполага наем. След реконструкцията лифтовото съоръжение ще разполага с общо 60 места и идеята е то да се доближи със своята визия и комфорта при пътуване до тези в останалите европейски и световни курорти.