Лозенец плажът в Лозенец
Снимка: WikipediaИзточник: БНР

Сдружение „Всички за Лозенец“: По-слаб от очакванията е сезонът в Лозенец

По-слаб от очакванията на хотелиерите е тази година сезонът в царевското село Лозенец. Основните туристи са българите. Негативно е влиянието върху бизнеса заради инфлацията и повишаващите се постоянно цени на тока, а от този месец и на водата. Това каза за БНР Бургас Таня Желязкова, председател на сдружението „Всички за Лозенец“ и специалист по туризъм и култура в кметство Лозенец.

„Очаквахме, че сезонът тази година няма да е толкова силен, колкото в предходните две години на пандемията. Въпреки това нашите туристи предпочитат пак Лозенец, защото това е магично място. Който е дошъл се влюбва в Лозенец. Имаме културен живот, който въпреки ограничените ни средства успяваме да се справим. Имаме концерти, имаме арт фестивали, имаме хора, които с огромно удоволствие се завръщат тук година след година.

Има инфлация, има и хора, които не могат да отделят тази година средства за почивка, което е също много сериозен фактор за слаб сезон. Голямата част от туристите са българи, има и чужди туристи, но те не са толкова много. Имахме и доста руснаци, но край войната нещата се затегнаха, хората имат и собственост тук и стана много сложно.

Въпросът с кадрите през последните години е изключително труден. Трудно се намират хора за сезонна работа, нямат и професионална подготовка. Това не е проблем само по морето, а и навсякъде. Има разминаване в очакванията и от двете страни – и на работодателите, и на работниците.

Нощувките в Лозенец в момента като средна цена са около 30-35 лева нощувка, но в зависимост от обекта. Септември цените падат, тогава е и краят на сезона, опитваме се да привличаме и повече туристи с културни изяви в селото.

Следващата седмица предстои при нас поредния арт базар, с много качествени автори. Ще се проведе на площада в Лозенец Организираме и още един фестивал, който не е наш, но е с колеги, с които работим заедно „Жреци на музите“, които правят изключително добри концерти. „Фолклорни нюанси“ също с концерти в края на август. Септември ще започне нашият фолклорен фестивал, с много участници от цялата страна. Александър Александров – гост звезда, Славка Калчева, много групи и става един невероятен празник, който в рамките на три дни.

Цените хвърчат нагоре, следващият удар с цената на водата от август, това е абсурдно. Всичко това се отразява изключително зле, хората няма как да се справят с тези цени, това е извиване на ръце, точно сега в тази криза правят всичко възможно да обезглавят бизнеса. При това средният и малкият бизнес. Макар, че със сигурност и на големите също така им действа, хората нямат глътка въздух, на този слаб сезон се работи само за разходи, това е истината и стана изключително трудно.

Крайно време е държавата да се намеси, да се вземат адекватни мерки, а не бизнесът да чува само обещания,“ допълни Таня Желязкова.