Ангелкова посланик Турция Н. Пр. Хасан Улусой и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Създават работна група за стимулиране на двустранните инвестиции в областта на туризма между България и Турция

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в работен порядък с Н. Пр. Хасан Улусой, посланик на Република Турция в България, на 20 септември 2018 г.

Двамата набелязаха напредък по организацията за създаване на работна група с експерти на двете държави, чиято цел е да набележи мерки за стимулиране на двустранните инвестиции в областта на туризма и сътрудничество при обучение на кадри за туризма. В дейността на работна група ще бъде и съвместното популяризиране на двете съседни държави пред далечни пазари. Създаването на съвместния орган за сътрудничество бе договорено по време на срещата на високо ниво на министрите с ресор туризъм, която се проведе в София през февруари рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Ангелкова и посланик Улусой обсъдиха и подготовката на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes), което ще се проведе в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще е с участието на CNN. Турският дипломат изказа благодарност от името на министъра на туризма Мехмет Ерсой за поканата да се включи в международния форум.

Турция е водещ пазар за входящ туризъм у нас и се радвам, че имаме много ползотворно сътрудничество, коментира министър Ангелкова. Двамата обсъдиха и възможности да се организират събития, на които да бъде обсъден потенциала на круизния туризъм.

Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България. В периода януари-юли 2018 г. тя е на 4-о място, като близо 380 хил. турски граждани са посетили страната ни, като ръстът е 7% спрямо същия период на 2017 г. През миналата година туристическите посещения от Турция у нас са повече от 636 хил. и се наблюдава увеличение от 12,5% спрямо предходната година.