БАЗ

Съвместна декларация на БАЗ и СЗБ от 19 юли 2020 г.

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) остро осъждат целенасочения черен PR срещу нашия туризъм и развлекателен бранш. Седмици наред сме свидетели на ежедневни манипулации за условията и цените, които се предлагат в България, както през социалните мрежи, така и чрез официални медийни канали.

През последните дни виждаме и явен опит новозаразените с Сovid-19 да бъдат приписани на работещите заведения. И това се случва без някой да представи реални доказателства за това и при наблюдавано ежедневно събиране на хиляди хора без да се спазват каквито и да било предпазни мерки. Услужливо се лансират и откровено лъжливи материали на чужди медии, които вече бяха опровергани от колегите ни, станали директна тяхна жертва.

Разбираме, че политическата обстановка в страната е нагорещена, но за нас е необяснимо политически цели да се преследват с похвати, които директно вредят на българския бизнес и икономика.

Ние също имаме информация какво се случва в съседните ни туристически дестинации и как се развива сезонът там. Никъде обаче не се прави това, което става у нас – съзнателно и целенасочено злепоставяне на родното! А вече започва да прозира и откровена кампания срещу работещите заведения с цел да се оневинят хилядите, които се събират всеки ден на площадите и създават очеваден риск от разпространение на заразата.

Нека припомним също така, че само преди 2 седмици имаше 12 000 човека на мач, след който множество празнуваха спечелен трофей по улиците. Как така събралите се десетки хиляди не разпространяват Сovid-19, а хората в заведенията, които са 50-100 или най-много 1000 човека (каквито заведения са единици) на едно място, са причината за разпространение на С19???

Нека поне една голяма медия, с претенции за обективно отразяване, да вземе актуална информация от Националния оперативен щаб и да ни информира ясно и точно :

1. Колко са заразените в цеховете и заводите, колко от тях са в болница и колко са починали?

2. Колко са заразените в големите хранителни вериги и градския транспорт, колко от тях са в болница и колко са починали?

3. Най-важното за нас – колко са заразени в нощните заведения, колко от тях са в болница и колко са починали?

4. Колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпкания транспорт от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях, колко са заразените в тези клъстери, колко от тях са в болница и колко са починали?

5. Колко са заразените от религиозни събирания, църкви и джамии, от всички вероизповедания, колко от тях са в болница и колко са починали.

В заключение настояваме – когато ни информират за хората в тежко състояние от С19, да ни информират и за останалите в тежко състояние и починали по други причини, за да има обективно сравнение.

Ричард Алибегов, Председател на БАЗ
Емил Коларов, Председател СЗБ