National Board of Tourism

Саудитска Арабия въвежда туристически визи за граждани на 49 държави

Mada'in Saleh

Mada'in Saleh

Саудитска Арабия започва да издава туристически визи за гражданите на 49 страни, сред които и България, от 27 септември 2019 г. Ще отпаднат и част от ограниченията за облеклото на жените, които посещават страната.

До този момент в Кралството се допускаха само поклонници, бизнесмени и работници от чужбина. Свободно в страната влизаха само гражданите на Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ.

От днес визите за туристи ще се издават по няколко начина – директен на летището, онлайн и в саудитските посолства. За да получите виза на летището, е необходимо да притежавате валиден паспорт, да имате адрес, на който ще отседнете и да имате билет за връщане. Визите ще важат за една година с възможност за многократно влизане в страната, като максималният престой е 90 дни. Цената за българи ще е 220 лева.

Чужденките няма да са задължени да носят абая, покриваща цялото тяло, която е задължителна за саудитките. За тях няма и изискване да пътуват с придружител.

Туристи, които не са мюсюлмани, няма да могат да посещават свещените градове Мека и Медина. Остава в сила и забраната за употреба на алкохол.

Очаква се създаването на суперлуксозни курорти на островите в Червено море, както и огромен тематичен парк на час път от Рияд, който се очаква след откриването си през 2022 г. да привлича милион и половина туристи годишно.

Тази стъпка е част от амбициозната програма за реформа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за намаляване зависимостта на саудитската икономика от петрола.

Целта е туристическият сектор да достигне до 10% от БВП на страната през следващото десетилетие, както и да бъдат разкрити един милион работни места в бранша.

Exit mobile version