Mada'in Saleh древният град Mada'in Saleh в Саудитска Арабия
Снимка: emandernieИзточник: БТА, БНТ

Саудитска Арабия въвежда туристически визи за граждани на 49 държави

Саудитска Арабия започва да издава туристически визи за гражданите на 49 страни, сред които и България, от 27 септември 2019 г. Ще отпаднат и част от ограниченията за облеклото на жените, които посещават страната.

До този момент в Кралството се допускаха само поклонници, бизнесмени и работници от чужбина. Свободно в страната влизаха само гражданите на Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ.

От днес визите за туристи ще се издават по няколко начина – директен на летището, онлайн и в саудитските посолства. За да получите виза на летището, е необходимо да притежавате валиден паспорт, да имате адрес, на който ще отседнете и да имате билет за връщане. Визите ще важат за една година с възможност за многократно влизане в страната, като максималният престой е 90 дни. Цената за българи ще е 220 лева.

Чужденките няма да са задължени да носят абая, покриваща цялото тяло, която е задължителна за саудитките. За тях няма и изискване да пътуват с придружител.

Туристи, които не са мюсюлмани, няма да могат да посещават свещените градове Мека и Медина. Остава в сила и забраната за употреба на алкохол.

Очаква се създаването на суперлуксозни курорти на островите в Червено море, както и огромен тематичен парк на час път от Рияд, който се очаква след откриването си през 2022 г. да привлича милион и половина туристи годишно.

Тази стъпка е част от амбициозната програма за реформа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за намаляване зависимостта на саудитската икономика от петрола.

Целта е туристическият сектор да достигне до 10% от БВП на страната през следващото десетилетие, както и да бъдат разкрити един милион работни места в бранша.