Белград, Сърбия Белград
Снимка: Nuno CardosoИзточник: агенция Фокус

Сърбия с нови мерки за привличане на чужди туристи

Сърбия отделя 50 млн. динара целево за привличане на чужди туристи.

Сръбското правителство отпуска целево 50 млн. динара за насърчаване на организираното пристигане на чужди туристи в страната, предава електронното издание на белградския вестник „Danas“, като се позовава на изявление на държавния секретар на министерството на туризма Мирослав Кнежевич.

За тези средства ще могат да кандидатстват сръбски туристически и транспортни агенции, които се занимават с организирани турове, както и с конгресен туризъм, тъй като според министерството на туризма, участниците в тях са по-платежоспособни от останалите туристи.

Сръбската информационна агенция „Вета“ съобщава, че всяка туристическа или пътническа агенция, която осигури пътуване на група от най-малко 15 туристи, които реализират до 4 нощувки или от 2 до 4 нощувки на конгресен туризъм, може да разчита на допълнителни средства в размер на 15 евро на човек, докато за 5 и повече нощувки – на 20 евро на човек.

Мирослав Княжевич пояснява, че сумата ще бъде още по-висока, ако пристигащите туристи ползват аеропортовете в Белград и Ниш.

Специална диференциация се въвежда и за туристите от приоритетните дестинации, като на организаторите на групи от Русия и Турция ще се заплаща по 20 евро на турист, а на групи от Китай, Индия, Южна Корея,Япония и САЩ – по 30 евро, при условия че туристите реализират от 2 до 4 нощувки.

При повече от 4 нощувки организаторите на турове от Русия и Турция ще получат по 30 евро, а на тези от Китай, Индия, Южна Корея, Япония и САЩ – по 50 евро.