Сапарева баня
Снимка: Община Сапарева баняИзточник: БНР

Сапарева баня с амбиция да бъде обявена за курорт с национално значение

Община Сапарева баня беше домакин на балканска кръгла маса „Минералните води – здравни, икономически и социални ползи“ с участието на експерти, занимаващи се с проблематиката на минералното богатство на района.

Онлайн чрез видеоконферентна връзка се включиха и специалисти от Сърбия и Черна гора.

База за дискусията, организирана в курорта Паничище, е проучване, направено от „Наследство БГ“ в общините и най-известните балнеокурорти в България.

Анкетираните са отговаряли на въпроси дали са доволни от начина на използване на минералната вода в населеното място и курорт – нещо, в което Сапарева баня има добри практики, както и развит балнеотуризъм.

Кметът Калин Гелев отбеляза: „В 90% от случаите хората са доволни как се използва минералната вода в почти всички населени места в България там, където е развит туризмът, благодарение на минералната вода.“

Но има и недоволство – най-вече за Старозагорски минерални бани, Бургаски бани – десетина места, където има изключително подходящи условия за туризъм, а водата не се използва рационално.

И се наблягаше точно това – възможностите, които дава водата, като посочиха и примери: Хисаря, Велинград, Сапарева баня, Кюстендил.

Пред Сапарева баня се открива много добра перспектива:

„Ще внесем този доклад и на Министерски съвет, и в парламента – Сапарева баня да бъде обявена за курорт с национално значение, защото досега сме със статут на курорт от местно значение“, посочи кметът Калин Гелев.