Мартин Захариев в Дарик Мартин Захариев, заместник-председател на Управителния съвет на НБТ
Източник и снимка: Дарик радио

Саморегулация при категоризацията на местата за настаняване иска Националният борд по туризъм

Саморегулация в туризма, особено при категоризацията на местата за настаняване, иска Националният борд по туризъм (НБТ). Това мнение изрази заместник-председателят на Управителния съвет на организацията Мартин Захариев в „Седмицата“ на Дарик радио на 9 юни 2018 г.

„Тъй като министерството вдига за обществено обсъждане категоризацията, по-точно наредбата, ние считаме, че това е една от ключовите теми в момента. Важно е да се синхронизира методиката по категоризиране на местата за настаняване, така че четирите звезди в Пазарджик да са равни на четирите звезди в Дюселдорф, петте звезди в София да са като петте звезди в Мелбърн, Торонто и т.н. Как? С единна методика, приемайки правилата, по които работи съвременният модерен свят в сектора на туризма. Ние трябва да се съобразим с това, което съвременният туристически свят и бизнес искат от местата за настаняване, категоризирайки ги“, обясни Захариев.

И допълни: „Ние си представяме, че е възможно в един бъдещ момент, когато на правителството му узрее главата за това, да прехвърли категоризирането на местата за настаняване в ръцете на сектора, а да остави при себе си контрола върху това как са изпълнени тези изисквания. Не хотелиерите да дават звезди, а номинирана и призната от тях организация, както е Германия, Италия, Франция – трите първи държави по туризъм с света“.

Можете да изгледате цялото интерво на г-н Захариев в предаването „Седмицата“ на Дарик: