Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: bTV

С 20% по-евтино море при записвания в последния момент

През август чуждите туристи у нас ще са с малко над 4% повече на годишна база, сочат данните на Института за оценки и анализи в туризма. Много по-сериозен е ръстът на записванията в последния момент (т.нар last minute оферти) – при германците говорим за ръст от над 70%, двуцифрен е скокът и на много други места.

Доц. Румен Драганов, който е директор на института и председател на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм, посочи пред bTV, че още след 20 август започва падането на цените по курортите и може да се стигне до оферти с 20% по-ниски от тези в началото на месеца.

Цените за късните записвания за почивки по нашето Черноморие варират средно между 20 лева на вечер за нощувка до 35 лева за ол инклузив. Така на четиричленно семейство ваканцията може да излезе по 80 лева на вечер.

Процентът на късните записвания е между 20 и 30 %. Сравнително малко българи избират почивка от днес за утре, сочат наблюденията на туристическия бранш. „Могат да спечелят спокойствие, а същевременно рискуват лошо време, защото за съжаление климатичните условия показват, че след 25 август има един период от десетина – петнайсет дни, когато време е лошо, след което започва тъй нареченото циганско лято”, коментира пред bTV хотелиерът Георги Мицов.

Към момента по-популярни са ранните записвания, защото позволяват на хората да планират почивката си и също да постигнат добра цена. Почивка или пътешествие в последния момент избират хора, които могат да си вземат отпуск по всяко време – пенсионери и такива със свободни професии.

Когато заможни българи отиват на почивка по света, те са в две групи – такива, които искат лукс и такива, които търсят нестандартното преживяване, посочи Димитър Попов Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. По думите му нараства броят на тези, които са готови да дадат няколко хиляди евро за пътешествие на далечно и екзотично място – даже и да е свързано със спане на палатка или в бунгало без особени удобства.

Според него нашата страна също трябва да залага повече на алтернативните преживявания като ловен туризъм, следене на редки птици и други, които привличат платежоспособни туристи. „И 7-звезден хотел да направим в Слънчев бряг, никога няма да е луксозна почивка. Може хотелът да е 7 звезди, декорът е еднозвезден”, подчерта той.

Именно по отношение на известния курорт, Драганов отбеляза, че някои заведения получават „нерегламентирана държавна помощ” заради липсата на по-тежки санкции за високите нива на шум: „Никъде по света в 1:15 часа през нощта няма такъв гръм и трясък и някой да спори с властта – това е невъзможно!”. Според него „този терор в Слънчев бряг намалява конкурентоспособността на целия туристически комплекс и региона”.

Затова и той смята, че предвожданите от вицепремиера Валери Симеонов проверки няма да отблъснат туристите. По думите му в Слънчев бряг младежите са едва 10-15%, а останалите хора искат преди всичко спокойствие.