курортен комплекс Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Дарик радио - Варна

Руснаци развиват квартирен туризъм у нас, хотелиери недоволстват

Руски собственици на ваканционни имоти по българското Черноморие ги отдават под наем, като това става нелегално и без да се плащат данъци и такси. Това разкри пред Дарик радио председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев.

В момента голяма част от имотите на руски граждани по морето у нас се отдават по този начин. Под наем за седмица-две се отдават апартаменти край морето и не само. Руските туристи идват с ключове като приятели или роднини на собственика. „Идвайки с ключ няма как да разберем дали са реални туристи. По този начин много тънко се заобикалят туроператорите, не се плащат и данъци”, обясни Косев.

Квартирният туризъм се наблюдава от няколко години, но напоследък тенденцията се засилва. Дори в интернет вече има създадена букинг система, където руснаците споделят своите имоти и се осъществяват контактите с наемателите, обясни Косев. По думите това се прави незаконно.

В повечето случаи са нисък и среден клас туристи, като има малки изключения. Цените започват от 10-15 долара за нощувка, но могат да достигнат и много високи нива.

Нишата в бранша вече са усетили и българи. В последните две години нашенци наемат апартаменти на руснаци за 3 месеца, като след това ги отдават на вечер.

Според председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, квартирният туризъм е нелоялен конкурент на градските хотели. А нещо като патентен данък може да ограничи този бизнес.