Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

Румен Радев: Зимният туризъм в България с най-силната година от всички, следени досега

Зимният туризъм в България е имал най-силната година от всички, следени досега, посочи президентът Румен Радев при откриването на Академия по планинска медицина в Университетската болница „Лозенец“ в София. Инициативата е под патронажа на държавния глава. Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.

Ръстът на туристите в зимните курорти, спрямо миналата година, е 24%, а спрямо 2019 – 2020 г. – 9%. „България може да се утвърждава като добра и надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и зимния туризъм, ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората“, каза Радев. Именно заради това президентът приветства откриването на Академия по планинска медицина.

Планинската медицина е сложна и има много фактори, които влияят неблагоприятно на организма, посочи Радев. Заради това държавата трябва да осигури възможно най-доброто ниво за безопасност при развитието на зимния туризъм и зимни спортове.

По думите му необходимата за това сложна система вече е изградена. „Това е системата за наблюдение, оповестяване, комуникация, реакция, Планинската спасителна служба, Българският червен кръст – те са развили една прекрасна система“, обясни държавният глава. Според него обаче има едно ограничение – средствата, с които разполагат. „Защото понякога отнема дни, за да бъде достигнато до пострадалия, да му бъде оказана първа помощ и да бъде транспортиран до първото лечебно заведение“, каза още той и допълни, че тук идва мястото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS.

Вчера министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев и Андреа Миртето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A, размениха протоколите по подписания договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка за доставка на хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха. Договорът е подписан на 27 март.

„Първият хеликоптер ще пристигне през декември т.г., вторият – през юни 2024 г. и така по два на година до 2026 г.“, уточни Румен Радев и допълни, че хеликоптерите не решават нищо, защото HEMS е сложна система. Страната ни трябва да има летателен състав, подготвен да експлоатира хеликоптерите в трудни условия. Тепърва започва подготовката на такъв състав, заяви президентът и добави, че подготовката отнема години. Трябва да има и инженерно-технически състав, подготвен медицински състав, бази за домуване на хеликоптерите, система за комуникация, лицензирани площадки по редица медицински заведения в цялата страна, оперативен координационен център, ясно разпределение на въздушното пространство, коментира Радев.

„За да изпреварим събитията, беше обявена обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, за да не чакаме първия хеликоптер декември“, посочи президентът и изрази надежда от лятото на т.г. България да има два медицински хеликоптери.

Д-р Христо Стоянов, директор на болница „Лозенец“, изрази надежда, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в областта на планинската медицина и че се поставя началото на систематично изучаване на материята. Надявам се с помощта на академичната общност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ планинската медицина да бъде включена като специалност в програмата на медиците, добави д-р Стоянов.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени спешната помощ по въздух, специфика на медицинските дейности, история на планинската медицина, инцидентна хипотермия, поражения от ниски температури – измръзване, поведение при лавинни инциденти и др.