Източник и снимка: Прессекретариат

Румен Радев: Туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна

Туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна, а Банско е едно от разпознаваемите лица на България не само в Европа, но и по света. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Банско Стойчо Баненски. Държавният глава посети курорта, където се проведе слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини, в който участва българският скиор Алберт Попов.

По време на срещата с кмета на Банско бяха обсъдени предизвикателствата пред местното управление, както и възможностите за развитие на туризма и популяризирането на българските туристически дестинации в световен мащаб. Държавният глава открои ключовото значение на инвестициите в туризъм за развитието на икономиката.

Президентът подчерта необходимостта от това да бъдат осигурени възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие.

По време на срещата бяха обсъдени и увеличаващият се брой туристи, които посещават Банско всяка година, и необходимостта от изграждането на втори кабинков лифт в курорта.

В рамките на посещението си в Банско държавният глава се срещна с българския скиор Алберт Попов след неговото участие в състезанието. Румен Радев разговаря и с президента на Международната федерация по ски Йохан Елиаш и президента на българската федерация по ски Цеко Минев, с които бе обсъден огромният потенциал на Банско и България като дестинация за практикуване на зимни спортове и провеждане на световни спортни състезания. Президентът се срещна и с представители на туристическия бранш. Държавният глава разговаря и с представители на Планинската спасителна служба, като по време на срещата спасителите откроиха необходимостта от приемането на Закон за доброволчеството, който ясно да регламентира тяхната дейност, статута на спасителите, стандартите на работа и заплащане.

Пред журналисти Румен Радев поздрави Българската федерация по ски с нейната 100-годишнина, както и Алберт Попов за неговото добро представяне на днешното състезание. Държавният глава посочи, че е обсъдил с президента на Международната федерация по ски амбициите на България да бъде домакин на Младежки зимни олимпийски игри. „Вече имаме потенциала и най-важното – имаме подготвени хора“, подчерта още президентът.