Руме Радев НБТ
Източник и снимки: radev-yotova.bg

Румен Радев и Илияна Йотова на среща с Националния борд по туризъм: Необходима е коренна промяна в мисленето и отношението към туризма в България

Кандидат-президентската двойка г-н Румен Радев и г-жа Илияна Йотова проведоха среща с членове на Управителния съвет (УС) и Контролния съвет (КС) на Националния борд по туризъм (НБТ) в София на 9 ноември 2021 г.

Като обединение на големите инвеститори в туристическата индустрия, вече 15 години НБТ устойчиво и балансирано работи с институциите като конструктивен партньор. Член и на четирите работодателски организации, Националният борд по туризъм е единствената българска туристическа организация член на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO).

„Целта на срещата е представяне на кратка платформа, защото от тук нататък диалогът е много ценен. В готовност и очакване сме този диалог да бъде конструктивен за напред.“ Това заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, и изтъкна острата необходимост за стратегическа визия и документ, свързан с развитието на туризма за следващите 10 години. Тя предложи необходимостта, в следващия формат на президентската администрация, да има фигура на секретар по туризма, с който комуникацията между бранша и институциите да бъде на професионално ниво. Д-р Карастоянова беше категорична, че ваксинацията е единственият път за излизане от кризата и възможност за икономически растеж. „Има остра необходимост от стратегическия визия за развитието на туризма в България“, допълни още тя.

„Заедно с г-жа Йотова работим активно, така че българският туризъм да се развива по-ускорено и по-всеобхватно. Трябва да излезем от тесногръдото виждане за туризма единствено като средство за препитание. В съвременния свят туризмът става необходимо условие за привличане на инвестиции в една държава. Туризмът става гарант за устойчивост на инвестициите“, подчерта г-н Радев.

„Необходима е коренна промяна в мисленето и отношението към туризма. Туризмът в България се нуждае от спешни действия, които могат да бъдат обвързани с Плана за устойчивост и развитие. В дългосрочен план туризмът трябва да е водещият фактор в изграждането и укрепването на бранда България“, сподели още той.

В рамките на срещата Николай Вълканов, член на УС на НБТ, изрази благодарност за правилното прилагане на програмата 60/40 и в двете служебни правителства. „Тя беше глътка въздух за туризма“, подчерта г-н Вълканов. Представителите на НБТ се обединиха, около становището, че липсва квалифициран персонал.

Д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм, категорично заяви, че е необходимо е да се развие нова пост-ковид стратегия за развитието на туризма в България 2020-2030 с широко участие на обществеността. Д-р Захариев допълни, че е необходима законодателна промяна в закона за туризма, подкрепен от останалите участници в срещата.

От своя страна доц. Драганов, член на КС на НБТ, подкрепи въведените мерки от служебното правителство, като определи момента, като „златното време за максимална ваксинация“ между приключилия летен сезон и преди старта на зимния. В рамките на срещата доц. Драганов изтъкна и нуждата от създаване на национална туристическа организация, чрез която бизнеса да говори с един глас пред институциите и да поема отговорност за действията си.

Мариян Беляков, член на УС на НБТ, акцентира върху проблема с необходимостта от облекчаване на визовия режим с Турция, което според него би било исторически момент в развитието на туризма в България и привличането на турски туристи у нас.

В края на срещата г-жа Илияна Йотова припомни, че досега няма министър-председател, който да е заявил публично, какво е необходимо за развитието на туризма. „Това е приоритет за българската икономика и са необходими големи промени. Промяна в закона за туризма, начина на влизане на граждани от трети-страни у нас, закона за образованието, като най-достъпния вариант е дуалното обучение“, изтъкна г-жа Йотова. „Необходими са промени в транспортните закони и стратегическа визия за това какъв туризъм България иска да развива. Дали целогодишен или сезонен, и необходимостта от развитието на стратегия за културните маршрути”, допълни още тя. Като пример Илияна Йотова даде други държави, в които това е огромен дял от приходите от сектора.

Вицепрезидентът категорично заяви, че трябва да се активират българските дружествата зад границата. „За чуждестранните туристи, пристигащи в България не трябва да има притеснения поради ниския процент на ваксинирани у нас“, добави още тя, подкрепена от НБТ.

среща
среща
среща
среща
среща
среща
среща