доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНТ

Румен Драганов: Персоналът в сектора туризъм е много голям проблем

Започва туристическият сезон 2018 у нас. Имаме ли добро обслужване, имаме ли кадри? По данни на Агенция по заетостта в Бургас броят на свободните работни места към 28 май 2018 година е 1889.

По темата в студиото на „Още от деня“ по БНТ бяха доц. Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма и председател на контролния съвет на Националния борд по туризъм, Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“.

Ето какво казаха те:

Румен Драганов: Персоналът е много голям проблем. Кризата е в две направления. Едното е, че ние финансираме години наред образованието. Тази години на зрелостни изпити се явиха малко над 55 000 ученици. Нито един от тях не знае какво и защо учи, защо му плащаме образованието, той не знае, че ние му плащаме, защото той получава специалност, включително завършващите езикови гимназии. Колко от тях работят? Колко от тях идват да работят? Колко от тях се връщат тук?

Ваня Григорова: Голяма част от туристическите работници напуснаха страната, тъкмо поради лошите условия на труд и ниското заплащане. Когато средната заплата другаде в туристическия сектор е 1200 евро, а тук е около 400 евро, а можем да пътуваме свободно е много ясно, че нашите специалисти ще се изнесат на други туристически дестинации. Вече имаме внос на работници от миналата година е по-сериозен, тази година се усилва за първите 4 месеца с около 90% – 1600 са регистрирани.

Атанас Димитров: Твърденията, че хотелиери или ресторантьори са много алчни хора, които много малко пари дават на служителите си и те затова емигрират, са меко казано смехотворни. Аз не знам дали сте си правили допитване колко е надникът на един готвач, примерно. В София вече гони 120 лева. Хората емигрират заради това, че нашата държава икономически стои много назад в Европейския съюз. Когато искаш да членуваш в клуб на богати хора, трябва да си богат човек.