Двореца в Балчик градина на Двореца в Балчик
Снимка: dvoreca.comИзточник: в-к Нова Добруджанска трибуна

Румънските туристи са лидери по посещения на Двореца в Балчик през 2017 г.

Туристи от 32 националности са посетили Двореца в Балчик, бившата резиденция на румънската кралица Мария, през 2017 г., съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова за в-к „Нова Добруджанска трибуна„.

Посетителите общо са 261 372, което е с 2 процента повече от предходната година.

110 020 от всички туристи са румънци, което им отрежда първото място. На второ място са българските туристи, изненадващо – трети са туристите от Русия. Туристите от Полша са четвърти, а от Германия – пети. За пръв път французите заемат шесто място в класацията на посещенията по националности.

През 2017 година са реализирани 4980 нощувки в базата на Двореца, която има 106 легла в седемте вили. И в този отчет ръстът е 10%.

„Изпращаме най-добрата година от съществуването на ДКИ КЦ“Двореца“-Балчик“, подчерта Жени Михайлова.

Приходите възлизат на 1 800 000 лева , което е ръст от 10% в сравнение с 2016 година.

Според Михайлова, най-важното е, че в Двореца се развива много богатата културна програма. Културният календар през 2017-та е изпълнен на 100%.

За 2018 г. в културния календар на Двореца са включени 45 събития. Първото културно-просветно събитие ще е „Час по ро-долюбие“, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски. Сред акцентите е ортодоксален ритуал на българска сватба през април. Като една от най-интригуващите срещи директорът Жени Михайлова открои гостуването в Двореца на един от музикантите, свирил с Франк Синатра, Конрад Хъруиг. Едно от големите събития през май е фолклорен концерт „101 Каба гайди“.