замъкът Корвин в Хунедоара, Румъния замъкът Корвин в Хунедоара, Румъния
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Румъния стартира нова програма за културен туризъм с 12 маршрута и 275 забележителности

От 15 май 2024 г. румънските и чуждестранните туристи могат да открият нови туристически дестинации в Румъния с помощта на мултимедийна платформа, наречена „Привлекателна Румъния“ (Attractive Romania). Програмата включва 12 маршрута за културен туризъм с 275 забележителности за посещение в цялата страна, които до 2026 г. ще бъдат обозначени и със специфична пътна инфраструктура, съобщават за БТА инициаторите.

Замъци, крепости, имения, укрепени или дървени църкви, манастири, включени в наследството на ЮНЕСКО, Дунавският лимес и този на провинция Дакия, част от най-сложната и най-дългата граница на Римската империя на територията на континентална Европа, са само част от темите, върху които са разработени първите румънски маршрути за културен туризъм.

Информацията достига до потребителите онлайн, чрез уебсайта (romania-atractiva.ro) и мобилното приложение за пътуване, достъпно безплатно за iOS и Android (https://romaniaatractiva.app.link/download).

Последното може да се използва анонимно или с потребителски акаунт, както и офлайн, а запазеното съдържание може да се показва и когато устройството няма сигнал.

За програмата е разработена и иновативна дигитална библиотека, достъпна на няколко езика, представяща подробна история на всяка една от 275-те културни забележителности. Специално внимание е отделено на град Пиетроaселе, където е намерено най-голямото съкровище на древността, преди откриването на гробницата на Тутанкамон; на средновековната крепост Сигишоара – най-голямата непрекъснато обитавана средновековна крепост в Европа и паметник на ЮНЕСКО от 1999 г., където е роден Влад Цепеш, прототипа на литературния герой Дракула; на Добруджа и делтата на Дунав.

Програмата „Привлекателна Румъния“ е на стойност 36 356 328 леи и е координирана от Министерството на инвестициите и европейските проекти.