рецепция рецепция
Снимка: Хотели Лион ЕООДИзточник: БНТ

Роботи и изкуствен интелект – решения за проблема с кадрите в туризма

Бърз интернет и роботи рецепционисти са последните иновации, които вдигат нивото на туристическия продукт в света. Според участниците в 69-та среща на Международната асоциация на научните експерти по туризъм не е далеч времето, когато те ще са част от бранша и у нас, съобщи в репортаж БНТ на 31 август 2019 г.

Според експертите изкуственият интелект и роботите се очертават като решение на недостига на персонал в световен мащаб.

Проф. Станислав Иванов: Роботиката също има огромно поле за развитие в областта на туризма като замени различни дейности, които хората биха предпочели на не извършват от рода на хотелско домакинство, сервиране.

Международната среща на най-старата асоциация от експерти в областта на туризма дава възможност много точно да определим къде сме ние и какви трябва да са приоритетите ни в бранша.

Кристиан Лесер: България все още е развиваща се страна по отношение на туризма. В момента услугите ви са адаптирани за клиенти среден клас. Имате много неща, над които да работите за привличане на най-платежоспособните клиенти, но те пък са един много малък дял от турисите като цяло.

Според проф. Станислав Иванов преди да говорим за иновации, добре е да помислим за по-простичките начини да улесним туристите – като добра инфраструктура, достъпни летища и достатъчно паркинги.