Рим сергия в Рим
Снимка: Людмил КърджиловИзточник: Сега

Рим слага край на сергиите за туристи

„Вечният град” е сред предпочитаните туристически дестинации и неизменна част от него са – често досадните – амбулантни търговци и множеството сергии, препълнени със сувенири.

Ето защо кметът на Рим Виргиния Раджи съобщи, че този тип търговия остава в историята. След като миналата година влезе в сила забраната да се пие алкохол на обществени места в града, сега идва ред и на сергиите, предлагащи всевъзможни евтини стоки – като се започне от миниатюрни колизеи и се стигне до фигурки на папа Франциск.

Според Раджи сергиите правят достъпа до забележителностите труден и загрозяват цялостната визия на града. В резултат на новата забрана 17 сергии ще бъдат премахнати от ключови за Рим места като фонтана ди Треви, Испанските стълби, Пантеона и площад „Навона“. Осем от въпросните търговци ще запазят правото си да развиват търговия, но далече от тези места.

Кметицата Раджи се е заела с всички сили да оправи имиджа на града. Градският съвет на Рим вече прие закон, който забранява яденето в близост до забележителностите, катерене по паметници, както и влизането в бароковия фонтан ди Треви по примера на Анита Екберг във филма на Фелини „Сладък живот”. Въпреки че част от тези запрещения съществуваха отдавна, с влизането в сила на новата наредба полицията може да откаже достъп на нарушителите до историческата част на града за цели 48 часа.

Със затягането на контрола Рим се присъединява към градовете, на които им е омръзнало туристите да се държат непристойно и да цапат. През 2018 г. Флоренция въведе глоба в размер на 500 евро за всеки, който дръзне да яде на стълбите или в близост до галерия Уфици, а Венеция забрани храненето на площад „Сан Марко”, освен ако това не се случва в някое от близките заведения, припомня „Сега“.