ресторант в х-л Скалите, Белоградчик ресторант в х-л Скалите, Белоградчик
Снимка: ГеотехминИзточник: Монитор

Ричард Алибегов: С намаляване на ставката за ДДС ще се постигне по-голяма събираемост

С намаляване на ставката за ДДС ще се постигне по-голяма събираемост. Много сме доволни, трябва да се сменят 1-2 думи в текста, но това ще се случи между първо и второ четене, иначе законопроектът е приет и влиза за гласуване в Народното събрание. Това каза пред медии председателят на браншовата Асоциация на заведенията Ричард Алибегов след приемането на първо четене на проектозакона от бюджетната комисия, цитиран от „Монитор„.

От бранша предлагат минималната работна заплата в сектора да се вдигне от 610 лв. на 800 лв. Според него тази разлика ще покрие голяма част от предвидената загуба.

“Загубите, изчислени от Министерство на финансите, са на база 2019 г. – дори да сме с 20% ставка, 2020-2021 г. никога няма да бъдат, както беше 2018-2019 г., едни от най-успешните икономически години”, каза Алибегов.

Другото предложение на ресторантьорите е всеки, който желае да работи в туризма, да се регистрира задължително по ДДС. Той посочи, че браншът не е толкова сив, колкото се говори последните седмици, и че все още не работят всички заведения.