Ричард Алибегов Ричард Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR
Източник и снимка: Bulgaria ON AIR

Ричард Алибегов: С 2,5 м между масите заведенията са по-близо до фалит, отколкото до отваряне

До дни заведенията с летни градини и тераси ще отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.

Всяко заведение, което възнамерява да отвори врати, ще бъде инспектирано от РЗИ и Агенцията по храните, за да получи разрешение за това.

„С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Към този момент бяхме застопорили разходната част, сега по тази схема от сряда ще трябва да започнем да заплащаме веднага пълния наем на заведението. Колегите в бранша са по-близо до стачни действия. Не знаем защо са 2,5 метра, като в чужбина се говори за метър-метър и половина. Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря“, заяви председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов, асоцииран член на НБТ, пред Bulgaria ON AIR на 4 май 2020 г.

Той подчерта, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки. Алибегов отбеляза, че са се надявали много, че ще може да отворят заведенията си с намален капацитет, но вътре и отвън, а не в толкова малък обем.

„Приходите се генерират според броя места, които имаш. Сега в разходната част няма да има никаква промяна. Няма да можем да наемем персонала сега, ще ни трябва 20% от него“, посочи той в ефира на „България сутрин“.

„Казаха, че може до 4 човека на една маса, но какви са, имат ли родствена връзка или не, излиза от всякаква компетенция. Идеята на заведението е да събираме хората. Ако не можете да излезете с приятели на заведение, не разбирам какъв е смисълът от това нещо. Един метър дистанция е предостатъчен“, коментира Ричард Алибегов.

И още веднъж настоя, че най-важно е да се предприеме пакет от икономически мерки. Това отварянето не трябва да значи, че бизнесът е ОК, категоричен е Алибегов.