Ричард Алибегов Ричард Алибегов
Снимка: Bulharia ON AIRИзточник: Блиц

Ричард Алибегов разкри пред БЛИЦ с кои промени се гарантират сигурността на бизнеса и хората

Разстоянието между масите в откритите заведения няма да е 2,5 метра – както гласеше вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, а ще бъде намалено на 1,5 метра.

Във връзка с това БЛИЦ потърси за коментар Ричард Алибегов, който е председател на УС на Българската асоциация на заведенията (член на БСК и асоцииран член на НБТ).

„Проведохме среща с Министерство на туризма, където изразихме своите притеснения за изискванията. Министър Николина Ангелкова веднага се отзова и обеща, че ще подкрепи исканите от нас промени. Както виждате днес това вече е факт“, заяви Алибегов. „Благодарение на министър Ангелкова успяхме да защитим тези жизненоважни промени, които ще гарантиран сигурността на бизнеса и на хората.

Съгласиха се да намалят разстоянието между масите, защото представете си заведение, което иначе можеше да работи само с 4-5 маси сега ще може да ги увеличи на 8-9.

Добра промяна бе и смяната на маските за персонала с шлемове. Идва лятото и за служителите би било непосилно да носят маски по 8 часа. Лекарите също са категорични, че това не е добро решение. Затова нашите искания маските да бъдат заменени с шлемове бяха одобрени.

Важна промяна бе и отпадането на задължителните ръкавици за персонала. За сигурността на служителите и посетителите на заведенията ще бъдат монтирани диспенсери с дезинфектанти. С приетите промени бизнесът ще се съживи“, увери Алибегов.

Той бе категоричен, че с помощта на министър Ангелкова и общи усилия на бизнеса са успели да направят заповедта на здравния министър в наистина работеща.

„За да излезем от общата криза трябва да има диалог и бързи решения. Срещата с министър Ангелкова бе добра първа стъпка. От нейна страна получихме уверението, че ще представи пред МС и останалите икономически мерки, които ние поискахме“, поясни Алибегов. По думите му следващата важна стъпка, върху която трябва да се търси решение е докога ще остане заповедта за разредените маси в заведенията.