БАЗ лого
Източник: агенция „Фокус“

Ричард Алибегов: От следващата седмица започваме блокади на цялата страна и масови ежедневни протести

От вторник-сряда започваме блокади на цялата страна и масови ежедневни протести. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов на 3 септември 2021 г.

Той поясни, че от бранша няма да се съгласят да спазят нито една заповед преди да бъдат коментирани и договорени помощи и обезщетения.

„Ние няма да спазим такава заповед. Каквато и заповед да обявят, ние няма да я спазим при тези условия. Първо трябва да се разговаря с бизнеса и работодателските организации, договарят се помощите за бизнеса и служителите, тогава се обявяват здравни мерки – както е в цяла Европа“, каза още Алибегов.

По думите му възможността за работа на до 50% от капацитета на обектите само за лица, притежатели на т.нар. зелен паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала, не е алтернатива, а подигравка.

„Ние нямаме избор. Имаме 18% ваксинация в страната, като 70% от ваксинираните са над 65 години. Какъв избор имаме и къде е тази клиентела с ваксините, с която да работим. Те заимстват една практика от чужбина. В чужбина обаче – Франция, Испания, Англия, държавата си е свършила работата. Там има 70% ваксинация. Тогава може да приложиш тази мярка, защото има с кой да работиш. Какво като можем да работим с ваксиниран персонал и клиенти, като няма ваксинирани клиенти? Колко на над 70 годишни ходят по нощни заведения, ресторанти и фитнеси?“, попита той.

Алибегов обясни, че собствениците на заведения нямат право да задължават персонала да се ваксинира, а дори подлежат на санкции, ако това се случи.