Източник и кадър: NovaNews

Ричард Алибегов: Няма установено огнище на COVID в заведение, а 300 000 души остават на улицата

„Ръстът не е дошъл от ресторантите и хотелите. Хората са спокойни, напълниха се заведенията при спазване на всички противоепидемични мерки, имаше и много проверки. Имал съм 14 проверки за 14 дни без никакви нарушения. Но накрая пак сме затворени“. С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NovaNews Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) на 20 март 2021 г.

По думите му хората вече не са отчаяни, а гневни.

„Само 75:0 може да ползваме, бизнесът не е конструиран да живее от компенсации и помощи, трябва да работим. Няма доказано огнище в заведение, но целият здравен PR минава през нас“, смята той.

Той припомня, че хиляди проверки на заведения в цялата страна са направени без да се установят нарушения. „Много повече заведения, отколкото са заявили, няма да се съобразят с локдауна. Ако на 10-ия ден някой си мисли, че може да закачи още няколко дни, седмица, месец, това няма да се случи. Ще отворим след 10-ия ден. Този локдаун е най-скъпият“, заяви Алибегов.

„От 1 година нямаме никаква предвидимост, ако ни бяха казали, че за 5 месеца ще бъдем затворени, за да се борят с пандемията, може би така щеше да е по-лесно за целия бизнес“, коментира той.

Според него 105 000 са заетите в бранша на трудов договор, а с другите стават 300 000, те не се обезщетяват с нищо.

„Не може да оставиш 300 000 човека на улицата без да си сигурен, че са виновни“, каза още Алибегов. А хората вече масово избягват този бранш, не искат да работят в него.

Вижте целия разговор: