Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Ричард Алибегов: Да трябва да се криеш, за да работиш, това е абсурдно

Глобените нощни заведения ще обжалват наказанията си в съда. Много от тях продължават работа, въпреки че вече имат съставени актове.

Голяма част от нощните клубове в страната продължават да работят протестно и след 23 часа, въпреки проверките и получените актове.

„Да, има написани доста актове, наели сме кантори в София, които ги обжалват индивидуално или групово. Но хората не се отказват, но като цяло се надяваме на някакво решение, тъй като това в дългосрочен план не е начин на работа – да трябва да се криеш, за да работиш, това е абсурдно“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов за Bulgaria ON AIR на 1 октомври 2021 г.

Клиентите не се притесняват да ходят в нощните заведения, въпреки ограниченията.

„Бих отишла, защото с хората, с които ще отида на дискотека, също бих отишла и на ресторант, и в магазина можеш да се заразиш. Не мисля, че в дискотеката шансът е по-голям. Също има разстояние между масите, също може да се измисли това, което се е измислило и по другите обществени места“, сподели Емили.

В Русе има 4 написани акта на заведения, като глобите достигат и 5000 лева при повторно нарушение.

„Актовете, които се издават, доста голяма част от тях падат в съда, даже над 90%. Но ние в момента имаме издадени само актове, чакаме наказателните постановления, за да може да ги жалим, според нашите юристи цялата заповед е противоконституционна и незаконна, така че ще видим какво ще стане в съда. Имаме уверение, че тези актове ще паднат“, допълни Алибегов.

Собствениците на заведения твърдят, че заповедта на министъра е противоконституционна.

„Заповедта на министъра на здравеопазването сама по себе си не е закон, но тя е подзаконов нормативен акт, тя е общ административен акт на министъра на здравеопазването, който произвежда своето действие и тя трябва да се изпълнява“, коментира адв. Николай Братованов.