Ричард Алибегов Ричард Алибегов в студиото на Bulgaria ON AIR
Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Ричард Алибегов: Да не прехвърляме броя на заразените върху заведенията

Носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба е задължително на всички закрити обществени места. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. А видео, показващо купон в благоевградска дискотека, предизвика взрив в социалните мрежи. В разгара му облечени с предпазни облекла танцьори пръскат в клуба срещу коронавирус.

„Идеята беше нощните заведения да отворят на 15-и, след това стана объркване и излезе заповедта за 30-и. Във видеото няма абсолютно нищо нередно, малко се преекспонира. Хората го правят това, облечени като пожарникари, полицаи. Това е част от нощната програма, те не са искали да обидят никого, а са искали да се впишат в сегашната обстановка. А ако трябва да сме по-точни – това трябва да е облеклото, което персоналът трябва да носи в нощното заведение, ако искаме да спазваме мерките“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на Bulgaria ON AIR на 23 юни 2020 г.

Той припомни думите на премиера Бойко Борисов, че повече нищо няма да се затваря.

„Маските в търговските обекти и сега не са ги махнали, много малко заведения бяха отхлабили мерките за персонала. Не мисля, че задължителното носене ще доведе до нещо негативно или до затваряне. Страхът за всички е малко повече. Нещата са малко странни – влизаме в заведение, в което има 200 човека, където всички са без маски, а в същия момент има двама бармани, петима сервитьори, които са с маски“, добави Алибегов.

Председателят на Българската асоциация на заведенията изтъкна и че има момент, в който маската се маха – при поръчката или когато се храним.

„Тези ограничения не са нищо ново, те не пречат на работата. Не можем да прехвърляме броя на заразените върху заведенията и търговските обекти. Ние всички ще трябва да преминем през това, по-рисковите групи трябва да се пазят, а всички трябва да свикнем да живеем с този вирус“, каза още Ричард Алибегов.

Той допълни, че до края на месеца най-вероятно ще се работи на 50%, а след това ще гледат да отпуснат мерките.

„Да не забравяме, че има много държави, които тепърва отварят заведенията. Лятото, което ни очаква, не е добро така или иначе заради липсата на туристи. За съжаление, липсват и българите по нашето Черноморие. В социалните мрежи всичко е срещу българското Черноморие, там се възхвалява Гърция, където е в пъти по-скъпо от при нас“, категоричен е Алибегов.

Той коментира, че се прави всичко възможно българският турист от големия град да посети Черноморието.

„Там се сблъскваме със Закона за шума, който стартира от миналия уикенд. Това е страшен проблем. Смятам да се свържем с Министерството и да видим какво може да се направи по този въпрос. Ще поискаме удължаване от 23 на 01:00 или 02:00 часа“, добави председателят на Българска асоциация на заведенията.