Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Ричард Алибегов: Болниците не са препълнени заради работещите заведения

Няма здравен ефект от неработенето на заведенията в Европа. Нулев здравен ефект! Не знам защо Европа се концентрира върху тях, но не идва оттам заразата. Няма бармани и готвачи, заразени с Ковид-19, което значи, че мерките са адекватни. Това каза в „България сутрин“ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и допълни: „Казахме, че няма да издържим второ затваряне, готови сме на компромиси“.

„Не виждам връзката между болниците и заведенията. Чакахме, за да видим до какво ще доведе случващото се в Европа – затворени заведения, но числата с болните растат. Ако ни се докаже, че при затваряне заболеваемостта ще спадне, няма да се противят колегите. Имаме огнища в шивашки цехове, домове, училища, само в заведенията няма. Категорично сме против твърдението, че болниците са препълнени заради заведенията“, каза още той за Bulgaria ON AIR на 23 октомври 2020 г.

Той и колегите му чакали 3 седмици да видят резултати в чуждите държави от взетите мерки, а при затваряне хората започвали да се събират на други места – вкъщи или където поискали.

„Когато имате капацитет от 400-500 места, ще се допускат наполовина клиенти. Ще се мери и температурата им. И клиентите трябва да имат самосъзнанието да стоят само с компанията, с която са, а не и с други хора. Фокусът се насочи към нас, но не е основателно, защото няма болни в заведенията. Ако ще остават 150 хил. души без работа, поне да има доказан здравен ефект“, категоричен бе Алибегов.

Според него намаленото ДДС важи само когато работи едно заведение.

„На срещата следващата седмица ще обсъдим допълнителни мерки, с които да запазим здравето на клиентите и служителите си. Числата си растат всеки ден – Гърция, Франция, Германия, където нищо не работи от седмици. Като браншови организации няма да позволим това да се случи тук“, подчерта Ричард Алибегов.

„Не може да се оставят толкова много хора на улицата. Мислим за вариант с маски в заведенията, когато хората не се хранят. Има опции и ще ги предложим на Министерството на здравеопазването. Не сме против да пазим хората“, допълни председателят на Българската асоциация на заведенията.

Гледайте целия разговор във видеото: