БАЗ лого
Източник: NovaNews

Ричард Алибегов: Бизнесът иска 9% ДДС за заведенията и догодина

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември. Това заяви за NovaNews председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов на 15 ноември 2022 г.

„Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби“, обясни Алибегов.

По думите му минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. „7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба“, разкри той.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено. „Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите“, коментира той. И допълни, че очаква да бъде продължено изпълнението на настоящия бюджет.