Ричард Алибегов в студиото на БНТ
Източник и кадър: БНТ

Ричард Алибегов: Бързата реакция на правителството запази близо 70% от ресторантьорския бранш от фалит

Правителството ще продължи да подпомага сектора на ресторантьорите, който пострада по време на COVID-кризата. От КТ „Подкрепа“ се появиха обвинения, че мярката с намаленото ДДС не е подействала по начина, по който е било обещано това да стане пред премиера и правителството.

Председателят на Съюза на заведенията Ричард Алибегов, асоцииран член на Националния борд по туризъм, обясни в „Денят започва“ на БНТ на 23 септември, че секторът за пореден път е нападнат без основание. Той припомни, че по тяхно настояване е бил увеличен минималният осигурителен доход на 800 лева. Това са 190 лева повече от минималната работна заплата за страната като това е станало веднага с вдигането на ДДС.

Ефектът от намаляването на ДДС е поразителен, обясни Алибегов. Бързата реакция на правителството и в частност на премиера е успяла да запази близо 70% от бранша от фалит.

Сега има желание да бъде намален данъкът за доставка по домовете. Започнали са разговорите по темата.

Алибегов обясни, че браншовите организации искат изсветляване на сектора. През последните два месеца се работи тясно с Националната агенция по приходите, с Инспекция по труда, с Министерство на труда и социалната политика.

Вижте целия разговор: