Рим, Италия Рим, Италия
Снимка: ann_designs, PixabayИзточник: БТА

Рекордният наплив на туристи в Италия изправя страната пред огромна дилема

Италия е изправена пред дилема – икономиката не може да функционира нормално без приходите от туризма, но напливът от туристи създава немалко проблеми и затруднения.

Потокът от туристи през последните години е толкова голям, че италианските власти са принудени да предприемат мерки, за да бъда опазени обектите на културното и природно наследство на страната, посочва CNBC.

Исторически рекорд

През миналата година Италия е посетена от рекорден брой туристи, обяви през тази седмица италианският Национален статистически институт „Истат“ (Istat).

В хотелите и в другите туристически места за настаняване на Апенините са били регистрирани над 134 милиона души през 2023 г. Това е исторически рекорд, като броят на туристическите нощувки се е увеличил с близо 10 на сто до 451 милиона.

За първи път от 2020 г. насам, когато започна пандемията от КОВИД-19, броят на чуждестранните туристи в Италия е надхвърлил този на местните, посочва Ройтерс.

През 2023 г. най-голямо увеличение на броя на туристите на годишна основа (спрямо 2022 г.) е отчетено в италианските области Лацио и Ломбардия. Това се дължи на нарастването на туристическия поток в Рим и Милано, отбелязва „Истат“.

Повече чуждестранни туристи са посетили североизточната част на Италия, където се намират популярни туристически дестинации, сред които се откроява Венеция. По-малко са чужденците, които са се насочили към Южна Италия, сочат данните на статистиката.

Туризъм и икономика

През 2022 г. икономическите дейности, свързани с туризма и с пътуванията като цяло, са съставлявали 10,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия. В сектора са заети около 4,4 млн. души, което представлява около 16 на сто от трудещите се в страната, по данни на компанията за анализ на данни „Статиста“ (Statista).

Италианският туристически сектор обаче се нуждае от още работна сила. Асоциацията на италианските агенции по заетостта (Assolavoro) обяви, че редица хотели, заведения и концесионери на плажове изпитват недостиг на персонал за периода на настъпващото лято. Търсят се готвачи и сервитьори, а на популярния сред по-заможните туристи остров Сардиния са необходими около 25 000 сезонни работници.

На този фон италианските власти са принудени да балансират своите политически решения между икономическите ползи от туризма и проблемите, които създава туристическия наплив.

Венеция таксува туристите

На този фон Венеция стана първият град в света, който въведе такса за туристите, които го посещават. От края на април в определени дни те заплащат такса в размер на 5 евро. Тя се плаща за посещение на града между 08:30 и 16:00 часа и е валидна през всичките уикенди до средата на юли, се посочва на сайта на италианската област Венето.

До края на годината ще бъде взето решение дали таксата за достъп до стария град на Венеция ще стане постоянна. Тя не важи за жителите на областта Венето, за тези които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристите, резервирали нощувки в града. Децата под 14 години също не заплащат туристическата такса.

Туристите с резервации за нощувки във Венеция трябва да представят чрез смартфоните си специален QR код на служителите, които събират входните такси. За тези, които не притежават смартфони, са обособени специални щандове с представители на общинските власти, пред които могат да докажат, че имат право на безплатен достъп до града, посочва Ройтерс.

Туристите, които дължат таксата от 5 евро и не я платят, може да бъдат глобени с между 50 и 300 евро.

Пробната инициатива е опит да бъдат обезкуражени туристите, посещаващи града в най-натоварения период от годината, без да плащат за нощувки в местните хотели.

В района на историческия център на Венеция, където се намират известният площад Сан Марко, мостът Риалто и прочутите канали на града, живеят по-малко от 50 000 постоянни жители. В разгара на летния сезон понякога Венеция се посещава от над 100 000 туристи дневно.

През миналата година градът е бил посетен от около 15 милиона души, по данни на местните власти.