Ангелкова на кръгла маса кръгла маса дискусия на тема Слоу туризъм
Източник и снимка: Министерството на туризма

Разработват винено-кулинарни маршрути

Министерството на туризма и Министерството на земеделието храните и горите разработват винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните кулинарни традиции.

Разработваме винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните кулинарни традиции. По тях работим заедно с Министерството на земеделието храните и горите. Очаква се в началото на следващата година маршрутите да бъдат представени, дигитализирани, обсъдени със специалистите и да започне промотирането им. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на кръгла маса дискусия на тема „Слоу туризъм“, която се проведен в Национален археологически резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“ в община Средец на 19 август 2017 г.

Министърът посочи, че във винено-кулинарните маршрути ще бъде включена и Община Средец. С всички усилия, които полагате заслужавате това и ние ще ви подпомогнем още повече с рекламата, за да бъдат привлечени повече туристи в региона, коментира министър Ангелкова.

Министерството на туризма вече работи в тази посока, като има подписан меморандум със земеделското ведомство. С документа се насърчава както местното производство, така и хотелите да използват храна отгледана в региона. В момента се подготвят промени в Закона за туризма, с които ще се въведе доброволен етикет за качество за местата за настаняване. Той ще се връчва на хотелите, които използват храни на местни фермери, които ти произвеждат по БДС, обясни министър Ангелкова.

По думите й меморандумът е подписан още от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и от още 9 организации, са свързани с производството на храни и напитки. Всички изследвания показват, че 30 процента от преживяванията на всеки един турист в България и в световен мащаб са свързани именно с храната и с това как е бил посрещнат на мястото, изтъкна министърът. Приблизително толкова са и разходите за храна, които всеки отделя по време на ваканцията си.

Концепцията на така наречения бавен (слоу) туризъм е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се наблегне на местната храна и на регионалните обичаи, посочи още министърът. Тя коментира, че няма нищо по-приятно от това да опиташ местни деликатеси приготвени от хора израснали в този регион.

Рекламирайки винените и кулинарни маршрути и привличането на повече хора във вътрешността на страната ще помогне за затвърждаването на България като дестинация четири сезона. Аз вярвам , че тази година особено крилата на сезона, също ще бъдат толкова успешни, колкото и миналата година, посочи министър Ангелкова.

По думите й само за първите 6 месеца чуждестранните туристи, които са посетили страната се нарастват. Най-актуалните данни показват, че в местата за настаняване в Област Бургас са пренощували близо 435 хил. туриста в периода януари–юни тази година, което е увеличение с близо 3 процента.

По важното е, че все повече големите туроператори, с които ние работим, като ТУИ, „Томас Кук“ и „Дер турстук“ смятам, че страната започва да предлага качество, а не е нискобюджетна дестинации, каза още министърът. И допълни, че потвърждение за това са и приходите Последните публикувани данни на БНБ от тази седмица показват, че общите приходи от международен туризъм за периода януари-юни 2017 г. в цялата страна възлизат на 2,4 млрд. лeва, което е почти с 13% повече спрямо периода януари-юни миналата година. А постъпленията само за юни са 898 млн. лева, като ръстът спрямо юни 2016 г. е 8,2%. Туристите, които са посетили страната са почти 3.3 млн., което е нарастване от 8%. Почти двоен е ръста на приходите от чуждестранните туристи, което показва, че страната все повече се превръща в дестинация която предлага качество, коментира министър Ангелкова.

За това свидетелстват и намеренията за инвестиции в 5–звездни хотели по българското Черноморие, които предстои да се реализират, заяви министърът. И поясни, че се очаква следващата година да отвори врати един от тях, а срез 2019 г. туристи ще приемат и още сва нови хотела от най-висока категория. Има планирани отривания и за 2020 г. Това показва устойчивото развитие както на туристическия сектора, така и че страната дава реализиране на инвестиции, посочи министърът. Тя обясни, че според всички проучвания, на световните туроператори, показват, че първо се резервират първо 5-звездните хотели, след това 4-звездните и накрая запълват местата за настаняване с 2-3 звезди.

За да подпомогнем всички основен приоритет в работата на правителство е намаляването на административната тежест, посочи министър Ангелкова. И в тази връзка Министерството на туризма ще премахне прекатегоризацията на местата за настаняване. Предстои това да стане с промените, които се подготвят в Закона за туризма. Така един цял режим ще отпадне, но това няма да спести проверките на място, заяви министър Ангелкова. За да може да се гарантира спазването на закона и качеството, се предвижда инспекции на хотелите да се правят на 3 или 5 години, обясни още тя.

Министърът на туризма Николина Ангелкова беше удостоена с титлата почетен гражданин на Община Средец от кмета инж. Иван Жабов. Тя благодари за огромната чест и посочи, че това я кара да бъде още по отговорна към рекламирането на общината, за да стане тя още по-привлекателно място. Защото именно туризма е двигател на икономиката в този регион, подчерта министър Ангелкова.