награди отличените на Годишните награди в туризма-2019
Източник и снимка: Министерство на туризма

Раздадоха Годишните награди в туризма-2019

Годишните награди в туризма са символ на качество и ангажираност за устойчивото развитие на сектора. Те сочат, че вашият труд си заслужава и се оценява високо. Гласувалите онлайн хиляди хора показаха отношението си към тези усилия и аз им благодаря сърдечно. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при тържественото откриване на четвъртото издание на Годишните награди в туризма, което се състоя снощи в София в присъствието на много участници, гости и медии.

Сред официалните лица бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутати, министрите на енергетиката и на младежта и спорта Теменужка Петкова и Красен Кралев, кметове, ръководители на браншови организации и туристически компании, много медии. Специално бе присъствието на прославените ни спортисти Кубрат Пулев и Йордан Йовчев.

Министър Ангелкова акцентира в приветствието си върху значението на туризма за икономиката на България. Тя благодари на премиера Борисов и колегите си от кабинета за активната подкрепа за сектора. Заедно направихме отрасъла национален приоритет и постигнахме през последните години 31% ръст на чуждестранните туристически посещения у нас и 34% увеличение в приходите от тях, допълни тя. Въпреки трудната 2019 г. и фалита на един от най-големите международни туроператори резултатите в сектора са много добри и показват устойчивост.

Министърът благодари на Народното събрание за подкрепата при провеждане на законодателните промени, които помагат тези постижения да се надграждат. Тя изказа и огромното си признание към големите личности на България, съпричастни за популяризирането на страната, както и на кметовете и медиите за активното партньорство, чрез което се разкрива огромният туристически потенциал на България.

Победителите във всичките категории – 6 професионални, 5 художествени и 4 за общини, както и за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов, а заелите втори и трети места – грамоти на Министерството на туризма. За всички на специалния сайта на наградите бяха подадени онлайн над 217 хил. уникални вота за близо 100-те участници във всички раздели.

Честта да открие самото връчване на статуетките имаше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в главната категория „Изборът на българите“. Тя поздрави Министерството на туризма за усилията да превърне България в целогодишна дестинация. Наградите отиват прие тези, които не само създават качествен продукт, но и поддържат туристическото богатство на страната. В резултат българите все повече пътуват в страната си, подчерта тя и поднесе отличието на победителя „Исторически парк“, с. Неофит Рилски, Варна – парк Ветрино. Наградата получи изпълнителният му директор Ивелин Михайлов.

Първо място в категория „Духът на България“ завоюва Пролетен събор „Китна Тракия пее и танцува“- Хасково. Отличието връчи бившият премиер Симеон Сакскобурготски, който изтъкна важността за туризма на всичко типично българско, с което се гордеем. „Поздравявам министър Ангелкова за усилията, които полага за развитието на туризма. Искам да се сбъдне една моя мечта – България да бъде една от най-добрите и търсени дестинации не само в Европа, но и в света“, каза той. Отличието в категорията получи кметът на община Хасково Станислав Дечев. Второ място гласувалите са отредили на Празник на розата-Стрелча, а трето – на Фестивал на кестена-Петрич.

Министър Ангелкова връчи първата награда в категория „Туристическа дестинация“ на зам.-кмета на Петрич Илиана Попова за кандидатурата на местността Рупите. Второто и третото отличия отидоха съответно за община Cапарева баня и антична вила „Армира“-Ивайловград.

Една от най-оспорваните категории бе „Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията“. Статуетката за победителя в нея Хелена резорт, Слънчев бряг, бе дадена на генералния мениджър Максим Солаков от Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. На второ място е класиран Паметникът на създателите на българската държава-Шумен, а на трето – монументът „Св. Богородица“-Хасково.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи розата на фаворита в друга много атрактивна категория – „Община на 2019 г. за морски туризъм“ – на представителя на Варна. Второ място зае община Созопол.

Първото отличие за „Община на 2019 г. за планински туризъм“ „грабна“ зам.-кметът на Самоков Люба Кленова от ръцете на генералния секретар на Българската федерация по гимнастика Йордан Йовчев. Второ е Банско, трети – Петрич.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи първата награда в една от най-важните категории – „Иновация в туризма“, на „Иносити“ ЕООД за разработения продукт Plovdiv City Card и Varna City Card. След тях в класацията се нареждат Биц Менада Крул Краевски и Резервационна система за директни продажби Dynamic Packaging Bulgaria.

Кметът на Сливен имаше честта да получи водещото отличие за „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм“ лично от професионалния състезател и шампион по бокс Кубрат Пулев. На второ място остана община Минерални бани, а на трето – община Стрелча.

„България е една от древните държави, която има много какво да покаже на света. Лично аз ще работя като човек и българин за популяризирането на туризма в България“, каза шампионът и изрази благодарности към министър Ангелкова за усилената й работа за развитието на туризма.

Тя, като домакин, отново влезе в ролята на награждаващ и поднесе голямото отличие за „Община на 2019 г. за балнео и СПА“ на кмета на Велинград д-р Костадин Коев. Подгласници са общините Стрелча и Минерални бани.

Международният фестивал „Велко Кънев“-Тополовград стана „Туристическо събитие“ на 2019-а. Наградата връчи Иво Димов, зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Димитровград. Гласувалите са отредили второто място на Великденски събор-Ботевград, а третото – на Националния туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“.

Даниела Савеклиева, зам.–председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, поднесе розата за „Специализиран туризъм“ на представителите на Аквахаус термал & бийч – „Св. Константин и Елена“, следвани от късноантичната и средновековна крепост Туида-Сливен и винарска изба Вила „Юстина“-с. Устина.

Финалната част на церемонията бе посветена на постиженията на медиите, отразяващи туризма. Симеон Пешов, президент на “Главболгарстрой холдинг”, даде първото отличие за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2019 г. в телевизия“ на Живко Константинов от Нова телевизия. Второ място зае Бистра Варнева от Регионалния тв център във Варна, а трето – Ани Балджиян от Тв Европа.

За най-добра журналистически изява в онлайн медия гласуващите са посочили Ливия Нинова от Агенция „Фокус“, следвана от Невяна Троянска – Брат-BG, и Гергана Сандъкчиева. Отличието бе връчено от Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Победител в категорията за печатна медия стана Тони Щилиянова от „24 часа“, която получи наградата си от председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Втора е Наталия Малчева от в. „Труд“, а трети – Христо Христов от в. „Телеграф“.

Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, предаде розата в категорията на интернет блог на Марта Рос – mamaenbulgaria.com. Второто място е за Дарио Диониси – Exploring beyond Sofia, а третото – за Андрей Андреев – andrey-andreev.com.

Роза за радиопубликация спечели Радомира Михова от радио РИВЪР ФМ-96.3, гр. Козлодуй. Тя получи статуетката от кмета на Пловдив Здравко Димитров за предаването „Без резервация – Богоявление в Старозагорските минерални бани“. Нейни подгласнички са Христина Димитрова от БНР Шумен и Биляна Бозинарева – Радио „Фокус“.